Marti 19 Ianuarie

Directorul general al FMI este in vizita "scurta" in Romania


Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, viziteaza astazi Romania si s-a intalnit va intalni cu premierul Emil Boc, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si o parte dintre membrii Cabinetului.

Oficialul FMI a spus inca ce la inceputul intalnirii ca intelege situatia economica grea prin care trece Romania si ca institutia financiara va cauta in continuare solutii pentru redresarea economica a Romaniei.

"Romania este o tara foarte importanta pentru noi, suntem aici sa incercam sa va ajutam sa reveniti pe drumul cel bun, sa va ajutam sa implementati politicile pe care dumneavoastra le alegeti si, chiar daca uneori echipa FMI poate parea un pic mai dura, pentru ca asa este necesar, tot ceea ce aud este ca relatia cu Guvernul si Banca Nationala a fost de cea mai inalta calitate posibila. Desigur ca intelegem ca criza a lovit economia si trebuie sa remediati aceasta situatie si, de aceea, cu siguranta in aceste zile exista o presiune asupra bugetului. Deci suntem foarte clar capabili sa intelegem acest lucru si sa incercam sa vedem impreuna cu dumneavoastra cum pastra echilibrul, tinand cont totodata de nevoile pe care le sustineti", a afirmat la intalnire Dominique Strauss-Kahn.

Premierul Emil Boc a declarat la randul lui ca Romania a imprumutat bani de la FMI pentru a limita efectele crizei economice. "As vrea sa precizez faptul ca, in 2009, Romania si-a respectat angajamentelor internationale si nu a cedat presiunilor politice determinate de campania electorala. Guvernul si-a asumat responsabilitatea si decizia nepopulara de a face ceea ce trebuie pentru Romania si de a face mai putin ceea ce ar dori. si, de asemenea, as vrea sa mentionez ca legile pe care am decis impreuna sa le promovam sunt necesare Romaniei si nu neaparat impuse de acordul nostru international, fie ca vorbim de legea reformei sistemului de pensii, fie ca vorbim de legea salarizarii unitare sau de legea responsabilitatii fiscale, acestea sunt legi absolut necesare functionarii unui stat de drept", a declarat Emil Boc.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro, anunta Mediafax.

 

Directorul general al FMI a anuntat ca vizita lui in Romania va fi scurta pentru ca maine trebuie sa fie New York si inainte de a ajunge la Bucuresti s-a oprit in Polonia pentru ca "este cea mai mare economie a Uniunii Europene din zona Europei Centrale si de Est".

Comentarii Facebook