Dejul, în top zece cele mai performante primării din România. Cu greu s-a făcut și un supermarket


Dejul este printre cele mai performante primării din România. Ocupă locul zece într-un top care pare a fi nerealist. 

Dej are 37,911 de locuitori, în 2020,  și a atras în exercițiul financiar 2014 - 2020 66,508,380 de euro din fonduri europene. PIB -ul per capita, în 2018, a fost de 18.010 de euro, iar, în perioada 2014 - 2020, Primăria a cheltuit 19,898,625 de euro din fonduri proprii pentru investiții în oraș, în afara celor de la UE.

Dej este orașul din această listă despre care știm cel mai puțin. Ne-a sărit în ochi pentru că are un portofoliu de proiecte europene de 67 milioane Euro, la o populație de numai 38.000 – adică a fost mai harnic în accesarea de fonduri europene decât 22 reședințe județene și decât 4 sectoare ale Bucureștiului (1, 2, 5 și 6). Având în vedere că în top avem și Clujul și Turda, din același județ, prima noastră idee a fost că acolo s-a creat un ecosistem performant. Mai exact, performanța pare să fie contagioasă. Oricât ar zice lumea că, Clujul e umflat cu aer cald, când te uiți pe cifre și realizări îți dai seama rapid că performanța asta nu e numai vorbă în vânt. Mai mult, când în topul 30 al celor mai performante orașe din România la atragerea de fonduri europene, trei sunt din același județ, e clar că ceva se întâmplă acolo. Nu credem că performanța remarcabilă a Clujului, Turdei sau Dejului este întâmplătoare, și nu credem că se datorează unor capacități ieșite din comun ale clujenilor, ci sunt rezultatul unui ecosistem pozitiv, unde ideile circulă, oamenii colaborează unii cu alții, și focusul este pe proiecte și ținte clare nu pe certuri, văicăreli și scuze pentru lipsa de acțiune. Asta este poate una din lecțiile cele mai importante ce sperăm să o luați din acest articol”, mai spun cei care au realizat topul, urbanizehub.ro.

Dincolo de cifre, Dejul este un oraș cu prea puțin viitor, din care tinerii pleacă pe capete și care până acum câțiva ani nici măcar un supermarket nu avea. 

Comentarii Facebook