Daniel Metz, CEO NTT, despre efectele în economie a pandemiei COVID 19: Aceasta poate fi o șansă pentru România


Daniel Metz, CEO NTT, a vorbit despre criza în care suntem, în plină pandemie de coronavirus, și a spus că lucrurile se vor schimba după ce virusul va fi învins, conform unui intervi din clujulcultural.ro.

Economia per ansamblu va avea mult de suferit. Felul în care facem business se va schimba. Multe companii care deja și-au suspendat activitatea sau cele care o vor face în perioada următoare, nu vor mai regăsi foștii clienți acolo unde i-au lăsat. Comerțul clasic se va muta accelerat in online. Comercianții vor înțelege ca acele chirii enorme plătite în centrele comerciale pot fi transformate în sisteme eficiente de desfacere în regim online. Un număr tot mai mare de specialisti vor lucra de acasă. Costurile mari generate de infrastructura unor sedii de birouri generoase se vor converti în câștiguri suplimentare ale celor care vor reuși să flexibilizare relațiile de muncă. Va avea loc o creștere a veniturilor personalului și o optimizare a structurii de costuri de infrastructură pentru angajatori. Conceptul de globalizare va suferi o transformare semnificativă. Aceasta poate fi o șansă pentru noi. Consider că mulți români întorși în această perioadă din străinătate vor încerca să-și construiască viitorul aici, în România.

Proximitatea României față de concernele europene care și-au mutat producția în Asia poate fi o șansă pentru noi. Economia post #Covid19 va fi una mult mai pragmatică, agilă, fluidă. Conceptul de freelancing va deveni ceva obișnuit și nu este nimic rău în asta. Consider ca va apărea o nouă generatie de antreprenori care vor avea capacitatea de a deveni un liant între entitățile manufacturiere și piață. Logistica proceselor comerciale poate deveni o oportunitate pentru cei care vor înțelege să satisfacă necesitățile clienților în timp real. Spre exemplu, la nivelul unor aglomerări urbane, să intri în posesia unui produs sau serviciu în maximum o ora. Serviciile de notariat, consultanță juridică, consultanță financiară, serviciile publice, parțial consulturile medicale etc. trebuie să părăsească modelul clasic al interacțiunii într-un sediu costisitor, într-un interval orar rigid și strâmt. Societățile care vor învăța din această criză vor crea condițiile cadru necesare virtualizarii proceselor administrative și comerciale”, a spus Daniel Metz, în interviul acordat clujulcultural.ro.

Pentru guvernanții din România, Daniel Metz a le-a recomandat să aibă grijă de destinul companiilor mici și mijlocii românești și de cel al oamenilor cu resurse materiale reduse. ”Aș lua măsuri legislative pentru reducerea impactului devastator al cascadării în lanț a incapacității de plată în economie. Aș cauta o soluție urgență pentru sistemul de învățământ prin construirea unor alternative pragmatice la sistemul complex al examinărilor specifice sfârșitului de an. Spre exemplu pentru examenul de bacalaureat aș defini o curriculă restrânsă, bazată pe cunoștințe adunate până acum, care să permită o examinare în regim online. Aș asigura cu orice preț menținerea în viață a fluxurilor logistice și de transport. Aș crea urgent condițiile cadru necesare detașării semnăturii digitale la cardul bancar pentru a permite un transfer rapid spre o administrație și o economie digitală. Vom avea un număr mare de informaticieni care vor rămâne fără proiectele care veneau din afară. Acești informaticieni ar trebui sa creeze de urgență interfața digitală dintre administrație și cetățean. Printr-o comunicare empatică aș crea sentimentul apartenenței la marele grup social al românilor. Cu toții trebuie să tragem din aceeași direcție. Mai mult decât oricând”, a mai spus Daniel Metz, pentru sursa citată.

Comentarii Facebook