Damian Dragoș, CEO Terapia, spune că România este dependentă de importuri de vaccinuri, ceea ce nu e bine


Damian Dragoș, CEO -ul Terapia, crede că România ar putea realiza o fabrică de vaccinuri, pentru a nu fi dependentă de vaccinurile din Occident. 

În acest moment tot ce există pe piața românească de vaccinuri este importat. Dacă ești dependent ca stat 96% de importuri înseamnă că undeva pe traseu ai greșit. Nu este o linie prioritară, nu avem conducători cu viziune care să înțeleagă că industria farmaceutică și cea chimică sunt de rang strategic. Normal, pe lângă IT, automotive... Chiar și Uniunea Europeană spune că trebuie să ne reducem dependența farmaceutică și chimică de India și mai ales de China”, a spus CEO-ul Terapia, Dragoș Damian, conform Napoca Live.

Dependența față de importurile farmaceutice afectează grav și balanța comercială, 20% din importuri find reprezentate de cele chimice și farmaceutice. Balanța comercială a României este negativă cu aproximativ 20 de miliarde de euro. Adică aproape 10% din PIB. Importăm mult mai mult decât producem și exportăm. Această balanță negativă ne arată cât suntem de îndatorați pe lângă împrumuturi și cât suntem de dependenți. Iar din aceste 20 de miliarde de euro, 20% vin din importurile farmaceutice și chimice. Un lider cu viziune ar trebui să își pună întrebarea unde să investesc ca până în 2030 să îmi reduc această dependență și să am balanță comercială zero sau chiar pozitivă“, a mai explicat Dragoș Damian.

Acesta a mai vorbit zilele trecute despre o fabrică de vaccinuri realizată din fonduri europene.

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Iohannis, domnule Cîţu, de ce nu daţi 20 milioane euro din PNRR pentru o fabrică de vaccinuri

Comentarii Facebook