Leul s-a depreciat la minimul ultimelor 5 luni fata de un euro slabit la randul sau.

Cursul anuntat vineri de BNR a fost de 4,2051 lei /euro, cel mai mare raport de schimb dupa 5 ianuarie. La randul sau, euro s-a devalorizat vineri fata de dolar la cel mai scazut nivel din ultimii 4 ani, raportul de schimb euro/dolar ajungand la 1,2034.

 

Cu o zi inainte, joi, cursul de schimb anuntat de BNR fusese de 4,1864. In cursul sedintei interbancare de vineri leul a scazut constant, la sfarsitul sedintei paritatea fiind de 4,2190, pe fondul deprecierii tuturor monedelor din zona.

 

La randul ei, moneda unica europeana s-a dezavlorizat fata de dolarul american, ajungand la un raport de schimb de 1,2034 , cel mai defavorabil pentru euro din ultimii patru ani.

 

Deprecierea euro are loc pe fondul deficitelor tot mai mari ale statelor UE, iar anuntul Ungariei ca se afla in dificultate a pus presiune din nou pe moneda unica. In plus, declaratiile premierului francez Francois Fillon ca nu este ingrijorat de nivelul actual al euro au condus la speculatii pe piata de tranzactionare.

 

Analistii considera ca odata ce euro va scadea sub 1,2 dolari , prag psihologic important, nimic nu va mai opri declinul sau.

Comentarii Facebook