Cum se modifică asigurările RCA. Puteți avea discount de până la 50%. Șoferii agresivi puși la plată

 

Șoferii prudenți vor primi până la 50% reducere la polițele RCA, dar în alte cazuri prețul poliței va crește cu până la 180%.

 

Autoritățile anunță că șoferii care nu produc accidente vor plăti polițe RCA mai mici cu 50%, deși bonusul propus inițial era de doar 32%, dar ca cei care se fac vinovați de producerea accidentelor vor plăti mai mult, dar nu dublu, așa cum se propusese inițial.

 

Noile prevederi, dar și alte noutăți aduse de legea RCA apar în proiectul de Normă privind asigurările auto din România. Documentul a fost înaintat Consiliului ASF înainte de publicarea în Monitorul Oficial.

 

Cei care au un comportament adecvat în trafic primesc un discount de 50% la clasa de bonus 8. În ceea ce priveste categoria persoanelor care fac accidente, acești șoferi vor fi "malusați" pana la nivelul de 180%.

 

Pe lângă sistemul bonus malus care îi pedepsește pe șoferii inconștienți și îi ajută pe cei civilizați, noua lege ASF aduce și alte noutăți: un tarif de referinţă, o instituţie cu noi responsabilităţi - Biroul Asigurătorilor Auto din România, și conceptul factorului N.

 

Sunt însă și chestiuni neclare. Una dintre ele ar fi decontarea directă și posibilitatea clienților de a-și aleage singuri locul în care vor să își repare mașina.

 

Principiul deocontării directe, similiar polițelor Casco, va fi aplicat și RCA-ului în măsura în care consumatorii vor opta pentru acest tip de decontare. Ceea ce mai trebuie să verifiicăm este ca acest tip de decontare să nu fie ofertat la un preț mult prea mare care să facă în așa fel încât opțiunea să nu poata fi accesată”, a spus Alin Iacob, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, conform realitatea.net.

 

O altă problemă de care s-au plâns asigurații români în ultimii ani a fost întârzierea plăților. ”În norma sunt cateva propuneri vizavi de termene, ramane de vazut cum va interveni ASF atunci când un asigurator nu își va respecta termenele respective. Din câte știu exista niște amenzi destul de puternice”, a declarat președintele noului BAAR - Biroul Asiguratorilor Auto din România.

 

Proiectul de Normă privind asigurările auto din România a fost înaintat Consiliului ASF și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al României.

Comentarii Facebook