Cum să reducem economie la energie și la încălzire fără să stăm în frig


Românii sunt acum extrem de implicați în reducerea costurilor la facturile de gaz și energie electrică. Pentru a face economii este nevoie de becuri cu led, aparatura modernă cu consum redus, dar și să fim mult mai atenți cu aparatele pe care le lăsăm în priză. 

Pentru iluminatul din casă, putem folosim un sistem de automatizare, care ar costa și el între 500 și 1.500 de euro.

Adrian Chelaru, fondator Asociația Ro-Electric: ”Becuri led, lumina alb-neutru este indicat, nici rece, nici caldă, depinde de zonă. Cele de putere mare să fie în zonele în care într-adevar ai treabă și își desfășori activitatea, în zonele de tranzit ai un hol, în zona toaletă, de serviciu - trebuie puși senzori astfel încât să nu consumi aiurea”.

Dacă aveți în plan construcția unei case și vreți să aveți facturi foarte mici, o idee sunt casele pasive. Sunt locuințe sustenabile, verzi, cu un consum redus de energie, pentru care însă și investiția este mai mare comparativ cu o casă obișnuită.

Claudiu Butacu, cofondator EFDEN: ”Noi am reușit să construim între 120.000 de euro și 300.000 de euro pe suprafață de la 75 de mp până la 170 de mp. Ultima casă, de exemplu, am folosit baloți de paie pentru pereții exterior, chiar și lână sau celuloză, urmărim blugi sau materiale textile care pot fi refolosite”.

Comentarii Facebook