Cum funcționează și ce avantaje aduce plita electrică cu inducție


Plita electrică cu inducție, deși nu este atât de des întâlnită în bucătării, a câștigat recent din ce în ce mai mult teren în domeniul produselor pentru gătit, remarcă producătorul de plite electrice Beko. Acest fapt se datorează modului ingenios de a prepara mâncarea și a puterii mari de încălzire de care dispun. Primele modele au început să fie comercializate în anii 70, deși patentul pentru inducție datează de la începutul secolului 20.

Cum funcționează plita electrică cu inducție?

Plita electrică funcționează prin transmiterea de unde electromagnetice direct asupra vasului, fabricat dintr-un material feros, care astfel se încălzește rapid, pentru prepararea ușoară a mâncărurilor. Este cea mai puternică metodă de încălzire, fiind de asemenea instantă. Până la apariția plitelor cu inducție, gazul era considerat ca fiind cea mai viabilă opțiune de către bucătării profesioniști, dar o serie de avantaje incontestabile au pus inducția electromagnetică în topul preferințelor. 

Care sunt principalele avantaje ale plitei cu inducție?

Nu se pierde căldură – În cazul plitelor cu inducție, transferul de căldură se face direct de la sursa electromagnetică la materialul feros din care este făcut vasul. În cazul cuptoarelor cu gaz sau a altor tipuri de cuptoare electrice, energia este întâi transformată în căldură, care apoi este direcționată înspre vas. Astfel, o mare parte din temperatură (până la 60%) se pierde înainte de a fi folosită, față de plitele cu inducție, care folosesc mai mult din 84% din energie pentru a găti. Astfel, bucătăria se încălzește mai puțin, iar consumul de energie electrică este redus.

Siguranță în utilizare – Suprafața plitei nu se încălzește, fiind sigură pentru atingere chiar și în timpul funcționarii. În cazul în care puneți mâna pe unul din elementele de gătit, acesta nu va frige, chiar dacă purtați un inel din material feros.

 și se poate instala direct în blaturile deschise (care nu au un corp de bucătărie sau un cuptor dedesubt). Acest avantaj le face fiabile accesului pentru persoanele cu dizabilități.

Se curăță ușor – Suprafața de sticlă a plitei beneficiază de o întreținere minimă. Aceasta se curăță foarte ușor, cu ajutorul unei cârpe sau a unei lavete umede.

Design plăcut – Sticla neagră a plitei cu inducție are un aspect elegant, făcându-se ușor de remarcat față de alte electrocasnice.

Diferența majoră pe care o dă o plită electrică cu inducție o constituie viteza de preparare a mâncărurilor, fie ele supe, tocane sau deserturi. Plita electrică cu inducție acționează instant asupra vasului, precum și a reglajului temperaturii.

Comentarii Facebook