Cum afectează creditele rapide bugetul românilor


În ultima perioadă tot mai multe persoane apelează la serviciile de creditare rapidă, oferite de instituţii financiare nebancare (cunoscutele IFN-uri) în condiții mai mult sau mai puțin avantajoase. 

Creditele rapide presupun sume mici de bani, obţinute rapid, și necesită doar completarea unei cereri şi buletinul. Problema intervine însă atunci când debitorii nu-şi mai pot plăti la timp ratele. În această situaţie, creditul afectează consumatorul pe mai multe planuri, îi provoacă atât o instabilitate financiară continuă, cât şi motive de îngrijorare cu privire la repercusiunile ce vor aparea odată cu neplata ratei.

În ce mod un credit nebancar poate afecta bugetul unei familii

Potrivit studiului realizat de Mr. Finance despre costurile și dobânzile reale ale unui împrumut rapid practicate de IFN-uri, gestionarea necorespunzătoare va atrage consumatorul într-o spirală a datoriei. 

În urma întârzierii la plata ratelor, IFN-urile practică dobânzi penalizatoare usturătoare, ceea ce înseamnă pentru debitori că vor avea şi mai mulţi bani de restituit. Clientul, care nu a reuşit să plătească la timp rata iniţială, cu atât mai greu va acoperi şi costurile în plus, rezultate din dobânzile penalizatoare. Astfel, impasul financiar în care se afla se adânceşte, iar situația clientului este mai dificilă.

Majoritatea IFN-uri au modele progresive de finanţare, ceea ce înseamnă că pentru fiecare credit nou clientul va trebui să deblocheze un nou prag financiar, aspect ce presupune pentru el o sumă de creditare mai mare, dar şi costuri şi dobânzi mai mari. Prin urmare, deşi pe termen scurt clientul şi-a rezolvat problema cu neplata ratei, pe termen lung datoria sa este mai mare şi îi va fi şi mai dificil să o acopere. 

Să spunem că un client dorește să împrumute 2.000 lei, dar constată că IFN-ul nu îi permite să o acceseze de la primul credit. Astfel, el va face 2 sau 3 împrumuturi mai mici, până va debloca suma dorită. Limita maximă pentru primul împrumut poate fi 1.000 lei, de la al doilea împrumut crește, să spunem, la 1.500 lei și abia de la al treilea împrumut poate accesa suma de 2.000 lei. 

Înainte de a te arăta încântat de o ofertă a unui IFN, ţine cont de faptul că în general oamenii acţionează pozitiv atunci când aud de oferte, beneficii, puncte de loialitate etc. Gândeşte-te care este realul tău câştig din această acţiune financiară şi dacă este cu adevărat un câştig pentru tine. 

Mai mult de atât, în momentul în care oamenii apelează la un împrumut rapid şi află care sunt condiţiile de rambursare, implicit şi rata, au senzaţia pe moment că vor avea sub control toate cheltuielile sau că suma datorată este una mică. Realitatea este că orice sumă afectează bugetul lunar al unei familii şi că, în situaţia în care nivelul veniturilor şi al cheltuielilor nu este bine ţinut sub control, plata ratei poate fi o problemă. 

Prin urmare, persoanele interesate de accesarea unui împrumut rapid trebuie să se documenteze temeinic înainte, despre dobânzi și alte detalii importante, folosind surse corecte de informare. De asemenea, trebuie să se gândească, concret, de unde vor plăti rata, cum vor face ca acea cheltuială în plus să nu afecteze bugetul lunar şi să nu devină dificil de acoperit. 

Obţinerea unui împrumut rapid pentru rezolvarea unei probleme urgente este tentantă, dar pentru ca bugetul familiei să nu fie afectat pe termen lung, împrumutul trebuie să fie gestionat corect şi orice pas în această direcţie să fie făcut cu precauţie maximă. 

Infografic 





credit-rapid-infografic

Comentarii Facebook