Cu ce se poate înlocui gazul rusesc, dacă Rusia nu ne va mai livra gaze naturale


Autoritățile de la București ne asigură că dependența ţării noastre de livrările făcute de Moscova este încă mică, de aceea aceasta poate fi acoperită ușor. Ce se va întâmpla în România dacă Rusia nu ne va mai livra gaze naturale?

România are, în acest moment, trei variante pentru a înlocui gazul rusesc. 

Un proiect destul de controversat, urmează să fie adoptată prioritar în următoarele două săptămâni. Aceasta va fi adoptată în Parlament în ultima formă agreată de către coaliția de guvernare. Șaizeci la sută din venituri ar urma să meargă către statul român şi patruzeci la sută din venituri să meargă către investitori. Aceasta este varianta susţinută atât de PNL cât şi de PSD, notează Antena 3.

Statul român mai are însă alte două variante de a înlocui gazul rusesc. Prima este gazul Azer, care pare varianta cea mai sigură. În sensul acesta au avut loc în ultimele săptămâni întâlniri între reprezentanții statului român şi cei ai Azerbaidjanului. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a întâlnit cu președintele Azerbaidjanului, săptămâna trecută și, din primele informații, se pare că Azerbaidjan ar fi de acord să furnizeze gaze naturale către România.

De asemenea, mai există şi varianta interconectorului Grecia - Bulgaria. Premierul Nicolae Ciucă spunea că am putea primi, prin acest interconector, gaz lichefiat şi că acesta ar putea deveni funcţional chiar la finalul anului, potrivit sursei citate. 

Comentarii Facebook