Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu: „România produce suficient pentru consumul intern, oamenii să nu-și facă griji în privința alimentelor”


Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat că România produce suficient pentru a acoperi consumul intern al țării și are capacitatea de a se susține singură din punct de vedere alimentar. Chesnoiu a mai explicat că la ora actuală există suficiente stocuri de materie primă pentru a susține economia României, după întâlnirea cu reprezentanții procesatorilor din industria de morărit-panificație și cu cei ai comercianților și distribuitorilor de pe piața cerealelor.

În Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor în permanenţă, atât la nivelul comercianţilor şi furnizorilor de cereale, cât şi la nivelul industriei de morărit şi panificaţie. De asemenea, sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situaţia stocurilor de cereale din depozitele autorizate şi din zonele de comercializare, pentru a fi pregătiţi să intervenim cu măsurile adecvate”, a declarat Adrian Chesnoiu, conform Agerpres.

Datele la zi arată că sunt suficiente stocuri de materie primă, aşadar românii nu trebuie să îşi facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar”, a mai adăugat acesta.

Ministrul a discutat marți, 8 martie, cu reprezentanții Asociației Române a Comercianților de Produse Agricole (ARCPA) și cu cei ai Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Porduse Făinoase (ROMPAN).

Potrivit analizei realizate de MADR, în acest moment există pe piață o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificație, necesarul pentru furajere și pentru acoperirea cantităților contractate la export, a transmis Ministrul Agriculturii celor prezenți la discuții. 

Potrivit MADR, Adrian Chesnoiu a subliniat importanţa dialogului constructiv pentru ca împreună cu toţi cei implicaţi să fie identificate soluţii, astfel încât industria de morărit-panificaţie să rămână viabilă. În acest sens, participanţii au agreat ideea continuării acestor întâlniri, mai ales în contextul actual, pentru a avea o monitorizare permanentă a situaţiei şi a se dispune măsurile necesare eliminării riscurilor ce pot apărea în lanţul de aprovizionare a populaţiei cu produse agroalimentare.


Comentarii Facebook