Criză majoră în agricultură. Fermierii, devastați de prețurile prea mici: „La Cluj cumpărătorii vor roșii cu țâță, și-mi vine să iau foc”


Fermierii din România sunt cei mai afectați de scăderea prețurilor. Astfel, aceștia au explicat cum sunt afectate produsele lor.

Prețurile s-au prăbușit în câteva zile

Intermediarii au ridicat legumele cu tonele din piețele en-gros organizate în marile bazine legumicole, plătind un preț care nu le acoperă producătorilor cinstiți nici măcar cheltuielile, conform informațiilor transmise de adevarul.ro.

Primele produse abandonate de fermieri la marginea fermei sau la groapa de gunoi, din cauza supraducției, au fost castraveții. Totuși, producătorii avertizează că acest lucru se va întâmpla în scurt timp și cu alte legume.

„La Cluj cumpărătorii vor roșii cu țâță”

Sunt și vinete foarte-foarte multe, și ardei, ardeiul a scăzut deja sub un leu, nici nu se mai vinde, ca și castravetele. Acum trei zile am dat roșii cu 4,5 lei/kg (...) astăzi sunt 1,8 - 2 lei/kg și de abia le-am dat. Se vând greu și cu un leu roșiile. Deja Monte Verde a venit în en-gros și a făcut listă pentru cei care vor să ducă cu 1 leu. Eu, dacă folosesc doar metode ortodoxe, nu fac cantitate mare și nu-mi convine să merg să le dau cu un leu kilogramul.

Ca să scot și profit undeva la 4 lei kilogramul era un preț bun. Mi-au trimis pe Facebook doamne din Cluj, să trimit și acolo. Păi, zic, eu aș trimite, dar dacă intermediarii vin și spun că la Cluj cumpărătorii vor roșii cu țâță?! Și-mi vine să iau foc, nu alta, când oameni cu nume în domeniu descriu fenomenul și spun de ce nu sunt bune, iar consumatorii cer din alea.

Eu n-o să-mi schimb concepția nici dacă-mi dau 100 lei pe kilogram. Nici dacă mâine mor de foame nu fac chestia asta, nu dau cu Ethrel. Problema cu aruncatul la gunoi nu o au cei care produc cinstit, dar dacă dumneata, de la oraș, o cauți pe aia cu țâță… Și eu pun tot Prekos dacă asta vrei, dar nu face la mine țâță, că nu există decât dacă o stimulezi”, a spus fermierul Ilie Ursu pentru adevărul.ro.


Comentarii Facebook