Corina Creţu: ”S-au făcut plăţi de doar 210 milioane de euro din PNRR. Miliarde de EURO stau în BNR, iar statul se împrumută”


Fostul comisar european și actual europarlamentar Corina Crețu acuză Guvernul că nu urgentează procesul de absorbție a miliardelor de euro din PNRR.

Corina Creţu a dezvăluit că România mai are, pe lângă cele 6,35 de miliarde de euro din PNRR și sume din programele operaționale 2014-2020, 2021-2027, adică un total de 80 de miliarde de euro.

România a depus PNRR-ul pe 31 mai 2021, deci sunt doi ani de zile. S-a luat prefinanțarea care înseamnă 3.8 miliarde de euro și prima tranșă reprezentând 2.6 miliarde de euro. Sunt foarte îngrijorată pentru că pe hârtie suntem cam în media europeană, dar în ceea ce privește plățile suntem la coadă. S-au făcut plăți de doar 210 milioane de euro, din cele 6.35 de miliarde de euro. Am cheltuit doar 3.3% din banii deja intrați în cont. Banii mai pot fi folosiți până  în decembrie 2026. Ceea ce mă miră pe mine este de ce nu se folosesc acești bani până când nu se implementează proiectele. Deci banii au fost transferați la BNR, unde stau în rezerva în valută așa cum recunosc reprezentanții Băncii Centrale și cei ai Ministerului de Finanțe. Alte țări, dacă proiectele nu sunt gata, se folosesc de acești bani în alte scopuri” a spus Corina Crețu la Antena 3.

Aceasta a spus că folosirea banilor în alte părți nu ar fi deturnare de fonduri și că așa România nu s-ar mai împrumuta la dobânzi foarte mari.

Atât timp cât ești transparent și în momentul în care ai proiectul gata și pui banii… Ministerul de Finanțe a decis să-i țină la BNR și să-i folosească doar pentru plata contractelor din PNRR și nu i-a băgat în circuitul de plăți publice, așa cum știu că au făcut alte state. Îmi pare rău pentru că statul se împrumută în fiecare zi la dobânzi de peste 7%, este pe locul doi în Uniunea Europeană în baza raportărilor Ministerului de Finanțe. Datoria publică a depășit pragul psihologic de 50% din Produsul Intern Brut. De pildă, în urmă cu cinci ani, România avea o datorie de doar 34.7% din PIB și toate datele de la București și de la Bruxelles spun că este evident că este nevoie de o injecție.

Vorbim acum de greva profesorilor, de unde să fie bani dacă avem datorii de 50% din PIB? Aceste datorii vor fi plătite de nepoții noștri. Sunt foarte mulți bani împrumutați, în timp ce alți bani nu sunt cheltuiți și din programele operaționale 2014-2020, 2021-2027, au fost aprobate, dar nu au fost lansate. Nu s-au cheltuit până acum banii. Deci în total avem în fața noastră 80 de miliarde din care am cheltuit 210 milioane?”, a mai spus Corina Crețu.

Corina Crețu crede că România va pierde cea de-a treia tranșă din PNRR.

În momentul în care avem proiecte, eu cred că nu mai avem nevoie de dialog cu Comisia Europeană. Dialogul cu Comisia Europeană este pentru tranșa a II-a, pentru ceea ce s-a angajat România, reforma pensiilor speciale, reforma sistemului de pensii, reforma salarizării, jalonul privind legea avertizorului de integritate care blochează deja milioane de euro. Este de fapt o transpunere a unei directive europene, care trebuia făcută și care a întârziat peste un an de zile. Suntem în întârziere cu depunerea celor două planuri, cel pentru reducerea alocării și cel pentru adăugarea celor 1.4 miliarde pentru proiecte de energie, ceea ce înseamnă că anul acesta nu vom putea depune cea de-a treia cerere de plată și vom intra, din păcate, în super anul electoral 2024 cu un deficit de fonduri și mai mare pentru investiții. Degeaba primim banii dacă nu-i cheltuim pe contracte”, a încheiat fostul comisar european.

Comentarii Facebook