Sambata 10 Aprilie

Constructorii ansamblului Bella Vista, din Bună Ziua, le răspund celor care le-au adus critici

 

Constructorii ansamblului Bella Vista, din cartierul Bună Ziua, acuzați că au construit mai mult decât prevedea autorizația de construcție și că au dus la surparea grădinilor din Bonjour Residence le-au dat replica celor care îi contestă.

 

Locatarii din Bonjour Residence au reclamat în ultima vreme gălăgia făcută de muncitorii de la noul ansamblu aflat în construcție, dar și faptul că blocurile sunt prea aproape de cele existente. 

 

Constructorii noului ansamblu de locuițe precizează că respectă numărul de etaje prevăzut în autorizația de construcție și că vor repara strucăciunile făcute la grădinile apartamentelor situate la parter în complexul Bonjour Residence.

 

În privinșa distanței față de blocul de lângă, dezvoltatorii Bella Vista spun că ”lucrările care se fac acum (și care sunt reclamate ca fiind prea apropiate de limita de proprietate) sunt la parkingul subteran, NU la imobilul efectiv. Parkingul subteran, conform legii, se poate realiza chiar până la limita de proprietate. În schimb, distanța pentru imobilul propriu-zis (de la nivelul cotei 0) va respecta legea și autorizația de construire, fiind plasat la o distanță de minim jumătate din înălțimea (h/2) clădirii. Ceea ce înseamnă că va avea o retragere de minim 9 metri față de limita de proprietate. Dacă se adaugă și cei (teoretic!) alți 9 metri pe care și blocurile Bonjour ar trebui să îi aibă față de limita de proprietate, ajungem la minimum 18 metri între cele două imobile vecine, o distanță considerabilă cât pentru a nu se vedea vecinii dintr-o sufragerie în alta...”. Acest lucru ar sugera că cei de la Bonjour nu au lăsat cei 9 metri față de limita de proprietate și că, dacă blocurile vor fi prea apropiate, vina e în ”curtea” altora.

 

DREPT LA REPLICĂ

 

Referitor la articolele Dvs. ”Cum se lucrează în cartierul Bună Ziua: Se surpă totul în jur- FOTO” și ”Noi reclamații din cartierul Bună Ziua: Se surpă grădinile din Bonjour Residence”, apărute în publicația Dvs. în datele de 7.11.2016 și respectiv 10.11.2016, pe tema lucrărilor de construcție realizate de firma noastră în cartierul Bună Ziua, lângă Bonjour Residence, formulăm prezentul drept la replică: 

 

1. Una dintre acuzațiile care ni se aduce este că nu respectăm autorizația de construcție și că imobilele pe care le construim au, de fapt, cinci etaje, și nu patru așa cum este menționat în autorizație (document pe care îl puteți consulta în atașamentele la prezentul e-mail). 

 

În acest sens, facem următoarele precizări:

 

-Imobilele pe care le construim în zona Bună Ziua au, într-adevăr, cinci niveluri, dar au patru etaje, așa cum este precizat foarte clar în autorizația de construcție. Cel considerat a fi al cincilea nivel este în fapt un etaj tehnic, NU este destinat a fi un etaj locuibil. Orice imobil cu ascensor are prevăzut și un etaj tehnic.

 

-Referitior la aceste aspecte s-a efectuat și un control din partea Primăriei Cluj-Napoca, care a verificat toate documentele, iar concluzia exprimată pe loc este că lucrările executate sunt conform autorizațiilor. ”Poliția locală a efectuat o verificare în cursul zilei de 9 noiembrie 2016, constructorului din zona Bună Ziua nr. 37, în vederea verificării documentației necesare demararării construcției. În această etapă nu s-au constatat nereguli”, a precizat Biroul de Presă al Primăriei în răspuns la întrebările pe această temă din partea presei.

 

Un răspuns în acest sens a fost formulat de altfel de primarul Emil Boc în timpul emisiunii de la Știri de Cluj din data de 17.11.2016.

 

- Autorizațiile pentru aceste imobile au fost obținute conform PUD din 2007, realizat aproape simultan cu PUZ pentru ansamblul Bonjour. Este un PUD de ”extindere centru de cartier Bună Ziua”, menit să facă trecerea de la blocurile cu regim mare de înălțime la cele cu regim de înălțime mic. Fapt pe care imobilele noastre îl respectă: atât înălțimea, cât și procentul de ocupare al terenului este mult mai mic decât cel al imobilelor din ansamblul Bonjour.

 

De asemenea, considerăm că existența PUD-ului în care erau prevăzute toate aceste aspecte încă din 2007 putea constitui un mijloc de informare pertinent asupra stării de fapt pentru cumpărătorii imobilelor Bonjour, care puteau fie să se intereseze personal, fie să ceară informații de la dezvoltatorul imobiliar.

 

2. O altă acuzație care ni se aduce este aceea că lucrările efectuate de muncitorii companiei noastre au dus la surparea terenului de sub terasele blocurilor învecinate. 

 

În acest sens, facem următoarele precizări:

 

-Această stare de fapt este una pe care o cunoaștem și pentru care ne asumăm partea noastră de 

 

În acest moment lucrăm intens (de aici și speculațiile potrivit cărora ne-am grăbi) pentru a le readuce pe toate la forma inițială. Toate reparațiile necesare consolidării terenului, precum și cele necesare remedierii eventualelor stricăciuni suferite de construcțiile din jur din cauza exclusivă a lucrărilor efectuate de angajații noștri vor fi făcute în cel mai scurt timp pe cheltuiala companiei noastre, fără nici un fel de obligație financiară sau de altă natură din partea proprietarilor. 

 

-Această stare de fapt a atras un control al Inspectoratului de Stat în Construcții, control la care ne supunem fără nici un fel de obiecție. Vă asigurăm că vom pune la dispoziția instituțiilor abilitate ale statului român toate actele pe care ni le vor solicita și suntem pregătiți să achităm orice daune determinate în mod legal de instituțiile statului. 

 

3. Privind distanța legală dintre imobilul aflat în construcție și imobilele din jur, ea este conform PUD aprobat în 2007. Vă putem garanta că am respectat toate prevederile legale aflate în vigoare la momentul demarării lucrărilor. 

 

Lucrările care se fac acum (și care sunt reclamate ca fiind prea apropiate de limita de proprietate) sunt la parkingul subteran, NU la imobilul efectiv. Parkingul subteran*, conform legii, se poate realiza chiar până la limita de proprietate. În schimb, distanța pentru imobilul propriu-zis (de la nivelul cotei 0) va respecta legea și autorizația de construire, fiind plasat la o distanță de minim jumătate din înălțimea (h/2) clădirii. Ceea ce înseamnă că va avea o retragere de minim 9 metri față de limita de proprietate. Dacă se adaugă și cei (teoretic!) alți 9 metri pe care și blocurile Bonjour ar trebui să îi aibă față de limita de proprietate, ajungem la minimum 18 metri între cele două imobile vecine, o distanță considerabilă cât pentru a nu se vedea vecinii dintr-o sufragerie în alta...

 

*Tocmai fiindcă respectăm dreptul la intimitate și urmărim să asigurăm o calitate a vieții superioară locuitorilor din zonă, am optat pentru acest tip de parcări, subterane, nu supraterane.

 

4. În ceea ce privește programul de lucru al muncitorilor, vă asigurăm că acesta respectă normele legale în domeniu, fapt verificabil oricând de către autoritățile abilitate, precum Inspectoratul Teritorial de Muncă. Niciodată pe șantierele noastre nu au lucrat oameni ”7 zile pe săptămână câte 14 ore pe zi”.

 

5. Am mai dori să facem o precizare care ține de dimensiunea proiectului nostru, atât din punct de vedere al spațiului alocat, cât și al beneficiilor pentru comunitate, aspecte luate în derâdere în anumite postări pe Facebook citate de presă drept mărturie a locatarilor din zonă:

 

Proiectul nostru este unul amplu, din care vor avea de câștigat toți cei care locuiesc în zonă, cuprinzând, pe lângă unitățile locative, cladire de birouri, sală de fitness si gradiniță. Spre deosebire de alți dezvoltatori, care au promis, dar nu au făcut (pentru că preocuparea lor principală a fost profitul obținut din vânzarea rapidă a apartamentelor aflate în stadiul de proiect), pentru noi e prioritar confortul locatarilor. De aceea, spre exemplu, vom demara de luna aceasta lucrările la gradinița din complex, care are ca termen de dare în folosință luna septembrie 2017. 

 

De asemenea, o preocupare permanentă a noastră, de când am achiziționat terenul, este dezvoltarea, alături de ceilalți constructori din zonă a infrastructurii necesare tuturor locuitorilor din cartier. Drept urmare, prima decizie pe care am luat-o, înainte de începerea oricăror planuri și lucrări, a fost să cedăm Primariei o porțiune de teren, dinspre strada Bună Ziua, în scopul realizării unei benzi suplimentare de circulație. Așteptăm ca și ceilalți proprietari de teren din zonă să se conformeze și să procedeze la fel.

 

În concluzie, vă asigurăm că lucrările desfășurate de noi în zonă respectă toate normele legale în vigoare, iar autorizațiile de construcție este respectată în întregime. Referitor la faptul că săpăturile efectuate de muncitorii noștri au dus la surparea unei părți a pământului aflate sub unele dintre terasele imobilelor vecine, ne asumăm responsabilitatea, colaborăm cu instituțiile statului și vom achita toate pagubele suferite de proprietari din această cauză. 

 

Echipa Cluj Rezidential, dezvoltator proiect Bella Vista”.

Comentarii Facebook