Consecinţă neaşteptată a războiului din Ucraina: specialiștii prevăd o criză a hârtiei în toată Europa


Războiul izbucnit în Ucraina a declanșat o criză în întreaga Europa, iar această criză poate fi observată în toate domeniile, inclusiv pe piața hârtiei. Astfel că pungile și ambalajele din acest material ar putea deveni un lux, iar majoritatea magazinelor se vor întoarce la vânzarea de pungi și sacoșe din plastic reciclat. Producătorii ne sfătuiesc să refolosim sacoșele de hârtie și să nu le mai aruncăm după doar o folosire. 

La o fabrică de ambalaje din Iași sunt produse între cinci și șapte milioane de sacoșe lunar. Cele mai multe ajung spre fast-food-uri și la firmele de curierat alimentar. 

Mai exact, 30% din materia primă era adusă din Rusia. Odată cu izbucnirea războiului, toate contractele cu piața din Rusia a picat. Nu a mai ajuns în România nici măcar hârtia comandată înaintea războiului. Ca să suplinească pierderile, producătorii apelează la ffurnizorii europeni, dar săau lovit de o altă probemă: prețurile la hârtie au explodat, de la 1.200 de euro per tonă, luna trecută, s-a ajuns la 1.700 euro per tonă, luna aceasta.

Criza hârtiei și efectele acesteia

Încercăm să găsim soluţii să acoperim necesarul. Se văd în spatele meu nişte stocuri de hârtie care în mod normal ne-ar fi ajutat să ne menţinem în funcţiune pentru aproximativ 40-45 de zile, deci o lună jumătate”, a declarat fondatorul Fabrica de Ambalaje din Iași, Tiberiu Stoian. Pe lângă faptul că vor fi mai greu de găsit, prețurile sacoșelor de unică folosință ar putea crește cu până la 30% din prețul actual. În aceste condiții, producătorii ne sfătuiesc să fim chibzuiți. 

Doar la această fabrică, sunt produse în fiecare zi cel puţin 100.000 de sacoşe de hârtie. În cazul în care va scădea producţia, vom putea să ne bucurăm în continuare de ele, refolosindu-le. O sacoşă de hârtie poate fi refolosită şi de 5-6 ori înainte de a fi aruncată. Criza de hârtie ar putea scumpi şi cărţile, revistele, iar ziarele care există în format tipărit ar putea trece o perioadă în online, potrivit Observator.ro


Comentarii Facebook