Clujul, locul doi în topul județelor cu cele mai mari salarii din România. Se câștigă mai puțin decât în Capitală, dar pe chirii se cheltuie mai mult


Județul Cluj ocupă un onorabil loc 2, în topul județelor și domeniilor cu cele mai mari salarii în 2022. În medie, un clujean a câștigat, în 2022, 4.100 de lei lunar, cu circa 400 de lei mai puțin decât un angajat din Capitală. Asta în timp ce, prețul chiriilor în Capitală este mai mic.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial eJobs, regiunile cu cele mai mari salarii în 2022 au fost București, cu o medie salarială netă de 4.500 de lei; Cluj, cu 4.100 de lei, Timiș (4.000 de lei), Sibiu, Brașov, Iași și Ilfov – fiecare cu câte 3.500 de lei net. 

Aproape identic arată și topul județelor care au angajat cel mai mult anul acesta. Pe primul loc se află Capitala, urmată de Cluj și Timiș, următoarele două locuri fiind disputate de Iași și Ilfov. Alte județe în care salariul mediu net depășește pragul de 3.000 de lei sunt Bihor (3.500 de lei), Constanța (3.200 de lei) și Dolj (3.200 de lei).

Cel mai bine plătiți în 2022 au fost angajații din IT, care, cu un salariu mediu net de 6.000 de lei pe lună, domină detașat ierarhia. Cei care lucrează în project management ocupă cea de-a doua poziție, cu o medie salarială de 5.000 de lei, după cum arată datele Salario. Angajații din banking câștigă, în medie, 4.300 de lei lunar, iar cei din telecomunicații și construcții 4.200 de lei. Salarii medii de 4.000 de lei au mai fost înregistrate în inginerie, auto/echipamente, medicină, e-commerce, audit/consultanță ori asigurări.

Sumele cerute pe chirii au crescut în noiembrie, Clujul în topul orașelor cu cele mai mari scumpiri

Anul acesta, sumele cerute pentru chirii au continuat să crească, în ciuda faptului că luna noiembrie se află în afara sezonalității pentru chirii, vârful tipic fiind în lunile august-septembrie, notează un raport al platformei Storia.ro.

Deși în Capitală salariile sunt mai mari, Clujul depășește București la prețul chiriilor.

În București, chiria medie pentru un apartament de 3 camere a ajuns la 599 E, în creștere cu 9% față de luna anterioară, iar pentru un apartament cu 2 camere a stagnat la 450 E și pentru o garsonieră la 300 E. Creșterile față de aceeași lună a anului trecut sunt de 11% pentru 3 camere și pentru garsoniere și de 15% pentru apartamentele de 2 camere.

În Cluj-Napoca, un apartament de 3 camere se închiriază cu 650 E, cu 4% mai puțin față de luna trecută. Apartamentele cu 2 camere au o chirie medie de 500 E, cu 20% față de anul trecut și stagnând față de luna anterioară. Garsonierele, cu un preț de închiriere mediu de 326 E, au chirii mai scumpe cu 16% față de anul trecut și cu 2% comparativ cu luna anterioară. În medie, chiriile au crescut cu 21% de la an la an și au scăzut cu 1% de la lună la lună.

Comentarii Facebook