Clujul - cea mai mare piață de birouri din afara Capitalei! 82% din totalul birourilor închiriate de companii în afara Bucureștiului se află în Cluj


Clujul continuă să fie cea mai mare piață de birouri din afara Capitalei, lucru care arată interesul investitorilor şi dezvoltatorilor pentru acest centru regional. 

„În Cluj-Napoca, piaţa de birouri a cunoscut o dezvoltare organică, semnificativă, în ultimii ani, devenind a doua cea mai mare piaţă regională din România, după Bucureşti. Stocul spaţiilor de birouri din Cluj-Napoca a crescut de patru ori şi s-a ajuns la o piaţă matură, cu 37 clădiri de birouri moderne, ce însumează o suprafaţă totală de 337.441 mp, reflectând interesul investitorilor şi dezvoltatorilor pentru acest centru regional. 

Şi gradul de neocupare este mai scăzut decât în Bucureşti, în momentul în care se eliberează un birou se găseşte repede un chiriaş care să-l ocupe, ceea ce indică o cerere constantă pentru aceste spaţii", declară Nicolae Ciobanu, Managing Partner - Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, companie de consultanţă imobiliară.

În primul trimestru din 2024, în Cluj-Napoca, s-au încheiat opt tranzacţii de închiriere birouri. Printre chiriaşii noi se numără şi compania Square Ventures, din domeniul IT&C, care a închiriat un birou de 896 mp, în Hexagon Offices, cu spaţii de clasă A, reprezentat în exclusivitate de Fortim Trusted Advisors.

De asemenea, Banca Transilvania îşi deschide un birou nou în The Office, cu o suprafaţă totală de 1.800 mp.

Şi-au mai schimbat biroul în Cluj-Napoca companiile Yopeso, HN Services şi Funding Dinasty.

Şi prelungirile de contracte de închiriere au avut o pondere importantă, de aproape jumătate din volumul total. Cea mai mare tranzacţie de acest tip a fost prelungirea contractului de 8.500 mp, în The Office, de către compania Betfair.

Timişoara s-a aflat pe locul doi în topul pieţelor de închiriere birouri şi are premise de creştere. 

„Pentru următorii ani, investitorii pregătesc 12 clădiri de birouri, cu un total de aproape 150.000 mp, numai în Cluj-Napoca, demararea lucrărilor şi evoluţia construcţiilor fiind condiţionate şi de cererea viitoare. Centrele regionale vor continua să se dezvolte, să atragă atenţia companiilor în căutare de spaţii de birouri, datorită costurilor mai mici cu chiriile, pentru spaţii de aceeaşi calitate şi, nu în ultimul rând, datorită faptului că în aceste oraşe, precum Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Iaşi, Craiova şi Oradea se pot realiza mai uşor birouri sub conceptul oraşul de 15 minute, proiectele mixed-use aflate în derulare oferind soluţii complete", Costin Nistor, Managing Director, la Fortim Trusted Advisors. 

Comentarii Facebook