Clujenii cu credite la OTP dau banca in judecata si cer, in prima faza, suspendarea ratelor. Apoi vor reducerea dobanzilor!


Clujenii care au credite la OTP sunt tot mai aproape de a da banca in judecata. In sapte zile vor angaja un avocat si prima masura pe care o vor lua va fi de a cere suspendarea platii ratelor, pentru a urgenta procesul.

Joi dupa-amiaza a avut loc cea de-a doua intalnire a grupului de clujeni care vor sa porneasca la razboi impotriva OTP Bank. "S-a hotarat sa vina fiecare cu o propunere de avocat pana joia viitoare. Pana marti se fac propunerile si din moment ce avem avocatul urmeaza demersurile normale pentru a ne face dreptate", a declarat pentru Stiri de Cluj reprezentantul Grupului OTP Cluj, Cristian Gog.

Toti cei care detin credite s-au prezentat la banca in ultimele zile, chemati sa semneze Actele Aditionale la contractul initial, prin care reprezentantii OTP incearca sa ii faca pe oameni sa accepte dobanda de 6.99%. Pentru ca foarte putini au acceptat sa semneze, oamenii au depus notificari prin care cer ca dobanda sa scada in conformitate cu diminuarea LIBOR CHF, din ultimii 3 ani.

"De la data la care fiecare a depus notificarea trebuie sa asteptam 30 de zile si daca raspunsul va fi ca vor sa reduca dobanda cu 0,5% atunci noi mergem mai departe cu planul nostru si deschidem proces. Pana atunci numai ne pregatim si angajam un avocat pentru a face primii pasi. Vrem sa infiintam o Asociatie pentru ca astfel putem sa cerem suspendarea ratelor pe durata procesului", a mai spus Cristian Gog.

Clientii OTP se tem ca o data pornit procesul banca va avea tot interesul sa tergiverseze lucrurile. Prin suspendarea ratelor, oamenii sustin ca OTP se va grabi sa transeze lucrurile si nu sa amane procesul cativa ani, timp in care sa le incaseze banii.

"Este foarte probabil ca vor incerca sa tergiverseze pentru ca lor le convine. Daca vom gasi un avocat bun vom reusi sa suspendam ratele, dar pentru asta trebuie sa fim adunati intr-o asociatie", a mai adaugat Gog.

In cazul in care clientii nu vor fi de acord cu propunerile facute de banca de reducere a dobanzilor, vor avea la dispozitie 14 zile in care fie sa ramburseze creditele luate, fie sa inceapa procesul.

La nivelul Clujul, sunt circa 50 de persoane care vor sa porneasca lupta cu OTP Bank, iar la nivel national circa 500. Cristian Gog a mai declarat pentru Stiri de Cluj ca nu este exclusa varianta de a fi contactata o casa de avocatura, care sa reprezinte, la nivel national, toate persoanele care vor sa dea in judecata banca.

Cei care au luat credite de la OTP in franci elvetieni in perioada 2007-2008 sunt nemultumiti de faptul ca la acea data dobanda era de 5,5% la o valoare a LIBOR -ului CHF de 2,22%, dar de atunci acest indice a scazul foarte mult, ajungand acum la 0,22%. Cu toate acestea, OTP Bank nu a scazul dobanzile, ba din contra le-a crescut, ajungand acum la 6,49, plus LIBOR CHF 0,22%.

Oamenii cer ca banca sa se conformeze si sa accepte reducerea dobanzii in conformitate cu valoarea actuala a LIBOR. Ei se tem ca daca vor accepta propunerea OTP Bank, in momentul in care va creste LIBOR -ul CHF se vor trezi cu dobanzi de 9-10%, pe luna.

Comentarii Facebook