CITR sprijină Construcții Napoca SA, un important jucător din piața construcțiilor, să iasă din dificultate și să își continue activitatea


Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL (CITR) anunță că planul de reorganizare propus pentru societatea Construcții Napoca SA, aflată în procedură de insolvență de la sfârșitul anului trecut, a fost confirmat de către judecătorul sindic, la mai puțin de zece luni de la debutul procedurii.

CITR a început colaborarea cu Societatea de Construcții Napoca într-un moment în care compania întâmpina dificultăți majore. În urma unei analize de business echipa CITR a oferit asistență activă în identificarea și implementarea celor mai potrivite soluții și negocierea cu partenerii de afaceri.

În primele 6 luni ale anului 2022, 670 companii de construcții au intrat în insolvență, în creștere cu 31,63% față de perioada similară a anului trecut. Sectorul construcțiilor este afectat semnificativ de creșterea prețului materialelor de construcții și a carburantului, de creșterea dobânzilor, de oferta redusă de produse de garantare (după falimentul City Insurance) și de lipsa forței de muncă. 

Obiectivul planului de reorganizare a fost să menținem pe piață acest jucător important la nivel regional și național, activ de peste 31 de ani, cu toți cei 154 de angajați ai săi. Planul prevede o restructurare financiară complexă care practic acordă o nouă șansă acestei companii să își continue activitatea în condiții de rentabilitate economică. Am folosit o soluție de restructurare eficientă, puternic ancorată în specificul business-ului și în dinamica pieței în care activează compania. Reușita a fost de asemenea asigurată prin colaborarea stakeholderilor care au fost uniți de misiunea CITR de salvare a companiei. Având în vedere rezultatele foarte bune, credem că societatea are șanse mari sa iasă anticipat din procedura de reorganizare, înainte de împlinirea celor 3 ani prevăzuți în plan”, a declarat Mariana Boiciuc, Senior Partner, CITR Cluj.

thumbnail_Mariana Boiciuc, Senior Partner CITR Cluj.jpg

Înființată la începutul anului 1991, Societatea de Construcții Napoca S.A. a devenit unul dintre cei mai importanți jucători la nivel regional în Transilvania, dar și la nivel național. Societatea de Construcții Napoca SA desfășoară activități complexe în domeniul construcțiilor, atât de proiectare, cât și în execuția de hale industriale, spații de producție, birouri administrative, construcții civile și de cult, monumente de artă, infrastructuri baze aeriene, drumuri și poduri, lucrări în domeniul gestionării apei și construcții hidrotehnice. Aflându-se în topul celor mai mari contribuabili din zonă, compania se înscrie astăzi printre cele mai importante companii de profil atât din județ, cât și din țară. Societatea de Construcții Napoca S.A. a intrat în procedură de insolvență la finalul anului 2021.

Aprobarea și confirmarea planului de reorganizare al Societății de Construcții Napoca, dar și premisele pentru reușita acestui plan sunt argumente în plus pentru a încuraja companiile în dificultate să apeleze soluții de restructurare, mai ales acum când cadrul legal a fost adaptat legislației europene, , iar piața construcțiilor întâmpină dificultăți. Noile reglementări aduc instrumente eficiente de negociere, într-un cadru asistat de un specialist, pentru a permite o restructurare a afacerii și a datoriilor și a reda echilibrul și perspectiva în business” a spus Călin Părău, Manager Comercial în cadrul CITR.

thumbnail_Calin Parau_Manager Comercial_CITR.jpg

În plan economic, procedura reorganizării este un mecanism care permite companiei aflată într-o stare de dificultate din punct de vedere financiar, să se redreseze şi să-şi reia activitatea comercială. În acest sens, reorganizarea reprezintă un ansamblu de operaţiuni care urmăresc tratarea şi remedierea stării dificile a companiei, în vederea salvării afacerii şi a redresării activităţii acesteia. Atunci când o companie se află în impas, deciziile rapide din partea conducerii companiei și din partea administratorului judiciar sunt esențiale pentru depășirea stării de dificultate. Expertiza, viziunea strategică și înțelegerea businessului din partea administratorului judiciar sunt de asemenea vitale în succesul procedurii.

Construcțiile au reprezentat, în 2021, 6,6% din PIB României

Raportul Federației Industriei Construcțiilor din Europa arată că în anul 2021, construcțiile au reprezentat 6,6% din PIB-ul țării noastre, similar valorii din anul 2020, când construcțiile au reprezentat 6,3% din PIB. În semestrul I al anului 2022 am asistat la o încetinire a vitezei de execuție a lucrărilor, cauzele fiind, în principal, legate de fluxurile de aprovizionare, creșterea continuă a prețurilor materialelor de construcții, lipsa forței de muncă și altele.

Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL (CITR) este liderul pieței de insolvență și restructurare din România, încă din 2008

Cu o experiență de peste 20 de ani pe piața insolvenței și aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro și distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viața unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.

SC Construcții Napoca SA a realizat pista de 2100 de metri de la Aeroportul Cluj

Societatea de Construcții Napoca S.A este o companie cu capital românesc 100% și cu o tradiție de peste 60 de ani în domeniul construcțiilor civile, industriale și agricole din România.  

Printre proiectele majore în care societatea a fost implicată se numără piste de decolare-aterizare în Aeroportul Cluj-Napoca, spații de învățământ pentru UMF Cluj și USAMV Cluj, refacerea și extinderea platformei de parcare aeronave și mentenanță avioane pentru Unitatea Militară Focșani și altele.

Comentarii Facebook