Chiriile se scumpesc usturător de mult. Ce spune Boc despre prețurile mari ale chiriilor din Cluj?


Cererile pentru chirii au crescut substanțial în ultimul an, prețul acestora, crescând, de asemnea, pe măsură. România deține cea mai mare rată de supraaglomerare din UE.

Prețurile pentru achiziționarea unei locuințe sunt un barometru destul de mare în ceea ce privește alegerea unei chirii, mai ales în rândul tinerilor. 

Mulți preferă, mai degrabă, să achite lunar o chirie, în schimbul achitării unei locuințe proprii. De ce? Euro crește pe zi ce trece, făcând aproape imposibil cumpărarea unei locuințe, fără credit bancar sau alt ajutor financiar.

Lovitură grea pentru românii care stau în chirie

În ultimii 10 ani, România a cunoscut cele mai puternice migrări din mediul rural în cel urban, astfel, dispunem de orașe supraaglomerate, rezultând o creștere a costului de trai în aceste zone. 

Acest fenomen a condus la o creștere considerabilă a chiriilor, chiar dacă mai bine de 90% din locuitorii țării dispun de o locuință proprie. Acest proces se datorează tinerilor ce sunt în căutare de un trai mai bun, la oraș, pentru studii superioare sau în căutarea unui loc de muncă, neavând posibilitatea achitării unui imobil. 

Potrivit analizei „The Private Rental Sector: Has it found a home in CEE?” realizată de Colliers în colaborare cu Greenberg Traurig şi Kinstellar, rata de supraaglomerare în România se calculează pe baza disponibilităţii camerelor per persoană şi a dimensiunii medii a gospodăriei.

În medie, în România, rata a fost de aproximativ 45,8% în anul 2019. 

Care sunt cele mai accesibile chirii în România?

Conform unui studiu realizat de Picodi.com, orașul cotat drept cel mai scump în ceea ce privește alegerea unei locuințe în chirie, nu este Bucureștiul, ci Municipiul Cluj-Napoca.

Costul mediu de închiriere a unui apartament cu un dormitor, este de aproximativ 300 euro pe lună. Edilul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că prețul chiriilor de la Cluj, care, la momentul actual este cel mai mare din țară, se datorează faptului că municipiul dispune de o calitate ridicată a vieții, iar acest lucru este prezent „în toate orașele din Europa, cu o calitate mare a vieții”, conform spuselor acestuia. 

Următorul după Cluj-Napoca, pe locul doi, se află Brașovul cu o medie de aproximativ 299 euro pentru un apartament cu un dormitor, pe locul trei clasându-se Bucureștiul cu 282 euro pe lună. 

Pentru optarea unor chirii ceva mai ieftine, cele mai ieftine orașe unde se poate închiria un apartament sunt Bacău și Arad. În aceste locuri, prețul mediu al unui apartament cu un dormitor este de 196 euro. 

Dacă ridicăm dorința de confort la două camere, atunci trebuie să cunoaștem faptul că pentru un astfel de apartament, vom plăti aproximativ 420 de euro pe lună în marile orașe. De asemenea, prețurile se pot modifica în funcție de zonă, de bloc, de cât de nou este, de utilitățile din imobilului închiriat.  

Cum calculăm prețul corect al unei chirii?

Pentru „a intra în posesia” unei chirii într-unul din marile orașe ale țării trebuie să cunoaștem câteva aspecte importante, în vederea evitării unui abuz fianciar din partea proprietarilor acestor locuințe. Este necesar să știm cum trebuie să analizăm factorii principali pentru închirierea unui imobil. 

Pentru început, este obligatoriu să cunoaștem  prețul mediu al unui metru pătrat util de locuință pentru a-l înmulți cu suprafața apartamentului pe care dorim să-l închiriem. 

Este bine de știut faptul că în marile orașe precum Iași, Timisoara, Constanța sau Brașov, prețul pentru un metru pătrat oscilează între 6 sau 6,5 euro, comparativ mai mic decât în Cluj sau capitală unde prețul depășește 7 euro. Fenomenul este cauzat de cererile imense pentru chirie din ultimii 10 ani. 


Comentarii Facebook