Chiria direct de la proprietar - istorie? Chiriașii din Cluj se revoltă: „Agențiile imobiliare sunt niște samsari cu acte în regulă”


În contextul exploziei prețurilor pe piața imobiliară din Cluj, tot mai mulți chiriași aleg să ocolească agențiile imobiliare, preferând să închirieze direct de la proprietari. Prețul chiriilor din Cluj-Napoca este mărit artificial, în spirală, iar agențiile imobiliare pun ”umărul” din greu la acest lucru. 

Problema chiriașilor este că odată cu creșterea numărului de agenții din oraș, care „terorizează” proprietarii ce pun anunțuri de închiriere singuri, a devenit aproape imposibil să mai găsești anunțuri direct de la proprietar. 

Nemulțumirile crescânde față de comisioanele ridicate și serviciile adesea sub așteptări au dus la o adevărată revoltă a chiriașilor, care denunță agențiile drept „samsari cu acte în regulă”.

„Întrebare adresată proprietarilor de apartamente de vânzare sau de închiriat: De ce nu postați singuri anunțurile, fără agenții imobiliare? 

Pentru cumpărători/chiriași procesul de căutare rămâne același, în schimb nu plătește nimeni comision către agenție, care nu face nimic altceva decât să posteze acel anunț în locul vostru.

Pe imobiliare.ro din 32487 de anunțuri (apartamente de vânzare în București) doar 359 sunt publicate de proprietari”, a întrebat un chiriaș pe o rețea de socializare, stârnind o polemică.

„De ce nu recunoaștem? Agențiile imobiliare sunt niște samsari cu acte în regulă. Am întâlnit proprietari al căror anunțuri sunt preluate de agenții imobiliare și duplicate fără voia acestuia. În final, când vine cumpărătorul și vânzătorul și toate sunt puse pe masă doar atunci vine și agentul să ceară partea lui. Sunt forțate pe gât aceste servicii și la vânzători și la cumpărători”, a relatat un clujean.

Insistența agenților imobiliari, confirmată și de alții: „Mulți proprietari sunt 'păcăliți' de agenți, își postează singuri anunțurile, sunt apoi sunați insistent de zeci de agenți pe zi să îi întrebe dacă vor să lucreze cu ei, cedează presiunilor, apoi sunt puși să-și dea jos propriul anunț. Apoi mai e comoditatea, lasă că se ocupă altcineva, plătesc jumate din chirie sau procent din profit, scap de bătaia de cap și răspuns la întrebări zilnic.

Adevărul e ca foarte puțini oameni chiar au nevoie cu adevărat de un agent imobiliar, în rest e lene și delăsare. Și nici nu ajută că industria asta e complet nereglementată, de aceea auzi de atât de multe abuzuri din partea agențiilor, contracte păguboase, țepe etc. Că nu există nici o lege care să-i taxeze”.

Unii proprietari zic că își „filtrează” chiriașii cu ajutorul agenților imobiliari: „Hai că încerc eu un răspuns: pentru că așa reușesc să-mi filtrez chiriașii. Scap de hostesse, escorte, neserioși, țepari și mincinoși și am liniște în anii în care am chiriași, fără emoții. Aveți idee ce greu dai afară un chiriaș neserios? Chiar și cu contract legal, la ANAF? Nu vreau să ajung sa pun eu întrebările alea nasoale, "unde lucrezi? De unde ai bani de chirie? Sigur nu chemi bărbați și pești în chirie???" Plus: pun anunțul, mă sună persoana privată, o aștept la apartament, îmi iau ghosting. Dacă mă sună agent, 100% va fi acolo”.

Comentarii Facebook