Banca Transilvania cumpără BRD Pensii. Cea mai mare bancă din România va administra și pensii private Pilon II


Banca Transilvania intră pe piața pensiilor private obligatorii Pilon II, după ce a ajuns la un acord cu BRD. 

Astfel, cea mai mare bancă din România anunță că va achiziționa BRD Pensii. 

„Achiziția este un pas strategic al Grupului Financiar Banca Transilvania, prin care dezvoltăm fondurile de pensii facultative - Pilon III, existente deja în oferta noastră, și ajungem pe o piață nouă, fondurile de pensii administrate privat - Pilon II, creând sinergii între companiile Grupului Banca Transilvania", declară Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Sistemul de pensii private din România, fie ele fonduri de pensii obligatorii sau facultative, înseamnă active totale de peste 131 miliarde de lei, la finalul anului 2023. Raportat la PIB, acesta reprezenta 8,48% din PIB-ul anual.

În România, fondurile de pensii private au peste 8,8 milioane de participanți, obiectivul principal al acestora fiind investirea prudentă în active de calitate pentru a obține valoare suplimentară după vârsta pensionării.

BRD Pensii administrează și fondul din Pilon II dar și fondul din Pilonul III. Peste 560.000 de participanți contribuie la fondul de pensii administrat privat BRD Pensii, valoarea activului fiind de peste 5,4 miliarde de lei

Fondul de pensii facultative BRD (Pilonul III) are peste 37.500 de participanți și înregistrează una dintre cele mai ridicate contribuții medii per participant, valoarea lui înregistrând în total peste 232 milioane lei, la 31 decembrie 2023.

 Randamentul anualizat de la înființare și până la finalul anului 2023 este de 6,65% pentru fondul de pensii administrat privat al BRD Pensii, fiind de 4,7% pentru fondul de pensii facultative (Pilonul III) BRD. 

Pentru achiziție este nevoie în România de aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară. 

Grupul Banca Transilvania, prin fondul Pensia Mea, gestionat de BT Pensii, este pe piața pensiilor facultative din 2019, debut făcut tot printr-o achiziție. De la finalizarea tranzacției, BT Pensii a reușit să își dubleze numărul de participanți la fondul de pensii facultative Pensia Mea. În prezent, Pensia Mea are aproape 57.000 de participanți, iar activele în administrare au crescut cu 7,4% în primele trei luni din acest an.

Comentarii Facebook