Marti 19 Octombrie

Cele trei etape ale programului „Rabla pentru electrocasnice”. Ce produse sunt eligibile


Cele trei etape ale programului ”Rabla pentru electrocasnice”, la care înscrierile încep vineri și durează o săptămână, au fost anunțate de Ministerul Mediului. Românii care își doresc să înlocuiască un aparat electrocasnic vechi cu unul nou, cu consum redus de energie, pot primi ajutor financiar. Iată ce produse sunt eligibile.

Etapele programului „Rabla pentru electrocasnice”. Ce produse pot fi înlocuite

În acest an, conform ministrului Mediului, Tanczos Barna, bugetul alocat acestui proiect este de 75 de milioane de lei. Prin intermediul programului ”Rabla pentru electrocasnice” pot fi înlocuite nouă categorii de produse: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate frigorifice, uscătoare de rufe, aparate de aer condiționat, televizoare, aspiratoare, laptopuri și tablete. Persoanele care vor să beneficieze de acest program trebuie să se înregistreze pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu.

„Rabla pentru electrocasnice” are trei etape. Prima se desfășoară în perioada 21 mai – 04 iunie, pentru mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și aparate frigorifice. Cea de-a doua începe la 4 iunie și se încheie la 18 iunie, pentru televizoare, laptopuri și tablete. Cea de-a treia va avea loc în perioada 18 iunie – 02 iulie, pentru aspiratoare, aparate de aer condiționat și uscătoare de rufe. După data de 21 mai vor fi acordate primele vouchere.

Câți bani se dau în programul „Rabla pentru electrocasnice”

În cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice”, sumele de bani acordate sub formă de vouchere diferă, în funcție de produse. Astfel, potrivit ministrului Tanczos Barna, pentru mașini de spălat rufe, cel puţin clasa energetică C, se oferă 400 de lei. Aceeași sumă este dată și pentru mașinile de spălat vase, cu având cel puţin noua clasa energetică D.

400 de lei pentru aparatele de aer condiţionat care trebuie să fie în cel puţin A++, 400 de lei pentru combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare clasele energetică cel puţin E, 400 de lei pentru televizoare, având cel puţin clasa energetică E, 400 de lei pentru uscătoarele de rufe A++, 200 de lei pentru aspiratoare, consumul să fie mai mic de 43 kilowați oră pe an şi 500 de lei pentru laptopuri, 300 de lei pentru tablete”, a anunțat ministrul.

Cum se poate obține un voucher în programul „Rabla pentru electrocasnice”

Pentru a primi un voucher în cadrul programului ”Rabla pentru electrocasnice”, fiecare persoană interesată trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere conform căreia va preda aparatul vechi. Documentul trebuie să fie încărcat pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Cei care primesc un voucher au 15 zile la dispoziție ca să cumpere un nou aparat.

În ediţia trecută au fost probleme în momentul înscrierii beneficiarilor, sistemul a cedat, motiv pentru care am regândit acest sistem şi în prima fază, printr-un proces foarte simplu se vor înregistra beneficiarii în sistemul informatic. Trebuie să menţioneze nume, prenume, localitate, judeţ, cod numeric personal, adresă de email şi număr de telefon valid şi are opţiunea de a încărca pe loc un buletin de identitate sau o carte de identitate şi o declaraţie pe propria răspundere că punem la dispoziţia AFM datele personale”, a spus Tanczos Barna.


Comentarii Facebook