Cel mai exportat fruct din lume se va scumpi, din cauza schimbărilor climatice, consideră experții! Majoritatea românilor îl consumă


Impactul climatic reprezintă "o amenințare uriașă" la adresa aprovizionării cu banane, lucru care va duce la creșterea prețului acestora, a arătat Pascal Liu, economist senior, unul dintre experții din industrie prezent la Forumul mondial al bananelor, care s-a reunit marți la Roma pentru a aborda provocările cu care se confruntă acest fruct, relatează BBC. 

Forumul reunește părțile interesate din industrie - comercianți, țări producătoare, exportatori și instituții de cercetare.

Dincolo de problemele de aprovizionare, bananele sunt sensibile la creșterile de temperatură, lucru care ar putea distruge culturile în unele zone, consideră experții. 

Unele magazine din Marea Britanie s-au confruntat recent cu penurie de banane din cauza furtunilor de pe mare, care au întârziat aprovizionarea.

Numai Marea Britanie importă în jur de 5 miliarde de banane în fiecare an, iar aproximativ 90% dintre acestea sunt vândute prin intermediul supermarketurilor.

Încălzirea globală atrage și atrage și boli ale plantațiilor de bananieri, precum Fusarium Wilt TR4, o infecție fungică, care a ajuns din Australia și Asia în Africa și în America de Sud.

Odată ce o plantație este infectată, aceasta ucide toți bananierii, iar experții spun că este extrem de greu de eliminat.

Comentarii Facebook