Ce salariu trebuie să ai pentru a cumpăra un apartament prin credit ipotecar


Sute de mii de români plătesc, în mod constant, rate făcute în baza unui credit ipotecar, iar specialiştii atrag atenţia că numărul creditelor ar urma să se menţină constant, în ciuda problemelor financiare cu care se confruntă românii. Salariul necesar pentru a cumpăra un apartament prin credit ipotecar în România poate varia semnificativ în funcție de mai mulți factori, inclusiv prețul apartamentului, dobânda la credit, durata creditului și politica fiecărei instituții bancare sau creditor. 

Cei care doresc să-şi facă un credit ipotecar, au de făcut numeroase calcule, pentru că acestea depind de diferiţi indicatori. Trebuie luat în calcul cât de mare ar putea fi rata, cât de mare ar putea fi avansul, dar şi dimensiunile locuinţei dorite şi numărul de camere avute la dispoziţie.

Astfel, cu cât apartamentul visat este mai mic şi, să zicem, costă până în 70.000 de euro, cu atât avansul solicitat este mai mic, undeva la 5-15%. Chiar şi aşa, salariul avut la dispoziţie ar trebui să fie undeva la minim 5.000 de lei în mână, în condiţiile în care aproximativ jumătate din sumă s-ar duce pe rată.

Pe de altă parte, dacă visaţi la un apartament mai scump, de circa 140.000 de euro, automat şi cheltuielile cresc. Atât avansul, cât şi rata ar urma să fie mai mari. Într-un astfel de caz se recomandă să aveţi asigurat un salariu de cel puţin 9.000 de lei pe lună, în mână, scrie Observator.

Comentarii Facebook