Mall -ul de la Carbochim, din Piața 1 Mai, va avea o zonă verde cât jumătate din Parcul Central - FOTO


Clujul va avea două noi mall -uri în următorii ani. Unul va fi pe actuala amprentă a fabricii Sanex, iar al doilea în locul fabricii Carbochim, iar discuțiile principale în ambele proiecte sunt legate de spațiul verde. 

Planul Urbanistic Zonal pentru Restructurarea zonei industriale și realizarea de blocuri și imobile de birouri a fost dezbătut zilele în comisia de urbanism a Primăriei.

Construcțiile vor fi ridicate pe 137.000 de metri pătrați, iar pe lângă mall și birouri vor fi făcute și 152 de apartamente.

De asemenea, beneficiarul va ceda terenuri pentru noi drumuri și ”amenajarea ca zonă verde a terenurilor proprietate publică de pe malul stâng al râului Someș, adiacente str. Nădășel, în suprafață de 2,1 ha, construirea a două poduri pietonale spre parcul Armătura și spre zona verde ce urmează să fie amenajată pe malul stâng al Someșului Mic, adiacent str. Nadăș, realizarea unui pod rutier peste râul Someșul Mic în continuarea str. Câmpul Pâinii cu tramă de patru benzi auto, două trotuare și două piste velo, sistematizarea circulației rutiere în Piața 1 Mai, sistematizarea circulației aferente străzii Porțelanului, realizarea străzii Câmpul Pâinii între podul nou propus și str. Paris la 4 benzi carosabile, bandă de biciclete, 1 trotuar, 1 trotuar de gardă, alveolă pentru stație de transport în comun, amenajarea ca zonă verde a parcelelor cuprinse între zona reglementată și râul Someșul Mic, însumând o suprafață de 0.25 ha, parcelele care au fost achiziționate după demararea documentației”.

Arhitectul Vlad Negru, ales de beneficiar pentru a desena întreaga zonă, a explicat și cum va arăta viitoarea zonă verde.

Față de discuțiile de data trecută am făcut o analiză a tuturor imobilelor din incinta industrială, împreună cu arhitectul Szabolcs Gutttman, expert în patrimoniu. Acest studiu nu a relevat alte clădiri cu valoare ambientală decât cele pe care le-am propus să fie păstrate. Legat de zona de maluri, împreună cu inginerul Vlasin Horea din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară am făcut un studiu privind vegetația de pe amplasament.  S-au inventariat, la nivelul incintei, 127 copaci care urmează să fie relocați în pepiniera USAMV și ulterior replantați. Pe malurile actuale care au o fâșie îngustă de vegetație, există 363 exemplare din care 215 vor fi propuși spre eliminare. Este vegetație degradată, crescută pe zidurile de apărare ale râului și în fundațiile acestora. Din punct de vedere al Apelor Române aceasta nu poate rămâne. În acest moment, avem 600 de copaci  pentru acest proiect și sunt deja în Cluj-Napoca, pregătiți pentru proiect. Toată lumea îi poate vedea. Va fi un concert de Jazz în pepiniera USAMV, la care oamenii sunt invitați. Cred că este o situație unică în Cluj când există o relaționare de o asemenea anvergură cu un spațiu verde din oraș”, a punctat arhitectul Vlad Negru, de la biroul Trans Form.

Zona verde va fi aproape cât jumătate din Parcul Central al Clujului.

Prezent la dezbatere, primarul Emil Boc a spus că totul va fi verificat de juriștii Primăriei, pentru a fi respectată legea. El a punctat, ca și în cazul mall -ului de la Sanex, că este bine să fie mai multe astfel de investiții, pentru ca oamenii să poată alege și să nu fie nevoită să mai meargă cu autoturismul.

Această investiție este cifrată la aproape un miliarde de euro. 

spatiu-verde.pngIMG_8478-660x375.jpeg

Comentarii Facebook