Guvernul vrea să limiteze plățile cu bani cash, pentru a controla tranzacțiile cu cardul


Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care reduce drastic limita maximă a sumei pe care o pot plăti în numerar categorii precum PFA-uri sau persoanele juridice.

Conform proiectului de ajustare fiscală, scade de la 5.000 de lei la 1.000 de lei de persoană suma maximă zilnică pe care o pot plăti în numerar următoarele categorii: persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane.

De asemenea, conform proiectului, încasările efectuate de către magazinele de tipul cash and carry precum Metro sau Selgros de la persoanele juridice, PFA-uri, întreprinderi individuale sau familiale, liber profesioniști etc se vor limita la 2.000 lei zilnic, pe o persoană. Acum, plafonul zilnic este de  10.000 lei de la o persoană.

Totodată,  plățile în numerar către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, se pot face în limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei, față de 10.000 de lei cât este plafonul acum.

Conform proiectului, vor fi interzise și încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei ( față de 5.000 de lei acum) și, respectiv, de 2.000 lei ( față de 10.000 de lei acum), în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

Comentarii Facebook