Ce ajutor de șomaj poate primi un român în Germania. Venituri consistente oferă statul german celor aflați la nevoie


O persoană care și-a pierdut locul de muncă în Germania este ajutat cu o sumă consistentă pentru a depăși această perioadă și a se integra pe piața de muncă. Cuantumul ajutorului de șomaj depinde de mai mulți factori.

Astfel, suma prestației pe care o primiți se bazează pe salariul mediu net în cele 12 luni înainte de a deveni șomer. Ajutorul de șomaj va fi de 60% din salariul mediu anterior sau 67% în cazul celor care au copii în întreținere. Cuantumul poate fi de până la maximum 7.050 euro pe lună.

Plățile vor fi apoi supuse impozitelor și contribuțiilor la asigurările sociale, la fel ca un salariu obișnuit, dar pot beneficia de deduceri pentru: asigurare legală de sănătate (7,3 – 8,2%); asigurare de pensie (9,35%); asigurare de somaj (1,2%); asigurare de îngrijire pe termen lung (1.525%). Fiecare își poate calcula singur ajutorul de care va beneficia cu ajutorul unei platforme.

Condiții pentru acordarea ajutorului de șomaj în Germania

Sunt două tipuri de ajutor de șomaj în Germania: ajutor de șomaj I și ajutor de șomaj II (Arbeitslosengeld I și Arbeitslosengeld II), în funcție de perioada de contribuție. 

Cei care înregistrează venituri, dar fără să aibă la bază un contract, pot să contribuie voluntar, potrivit ziarulromanesc.

Pentru acordarea indemnizației de șomaj I, este nevoie de îndeplinirea următoarelor criterii: să se înregistreze ca șomer la oficiul local de ocupare a forței de muncă, să aibă contribuții plătite pe o perioadă de cel puțin 12 luni în ultimele 30 de luni (se fac excepții pentru orice perioadă contractată pentru creșterea copiilor, pentru a face serviciul militar sau din cauza unei boli), se află în căutarea unui loc de muncă. Cei care au lucrat anterior într-o țară din UE înainte de a veni în Germania pot beneficia de șomaj.

Comentarii Facebook