Cât câştigă un poliţist în România, în 2023. Polițiștii au primit salarii mai mari de la jumătatea lunii februarie


După ce a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern ce prevede actualizarea salariului de grad, poliţiştii din România au încasat salarii mai mari pentru luna ianuarie 2023, salarii care le-au intrat în cont la jumătatea lunii februarie.

Vorbim despre o creştere a salariului cu sume cuprinse între 180 şi 450 de lei, în funcţie de grad. În ciuda acestei creşteri, poliţiştii sunt în continuare nemulţumiţi. Ei susţin că această majorare s-a făcut după nouă ani de plafonări şi că majorarea nu acoperă nici măcar rata inflaţiei.

Salariile de grad din Poliţie, între 500 şi 1.000 de lei

Deşi sună pompos, trebuie precizat că salariile din Poliţie nu sunt nici pe departe cum s-ar fi aşteptat oamenii. De exemplu, salariul de grad din Poliţie este cuprins între 500 şi 1.000 de lei. Acesta porneşte de la 500 de lei, pentru un soldat, şi creşte până la 1.000 de lei, pentru un general, amiral sau chestor general de Poliţie.

Ca exemple, vorbim de un salariu de grad de 625 de lei pentru un sergent major sau un agent de poliţie/penitenciare, un salariu de grad de 725 de lei pentru un maistru militar principal sau un salariu de grad de 900 de lei pentru un colonel sau un comandor.

Evident, salariile de grad sunt atât de mici pentru că ele sunt completate cu alte numeroase sporuri precum salariul de funcţie, spor de pericol deosebit, spor de confidenţialitate, spor de misiune permanentă sau compensaţia de chirie. Se poate spune că salariul unui poliţist este asemănător cu salariul unui preot, de exemplu, în condiţiile în care bugetele de salarizare sunt oarecum asemănătoare, iar în multe cazuri salariile preoţilor sunt asimilate altor funcţii din stat.

Chiar şi aşa, poliţiştii susţin că sunt extrem de nemulţumiţi considerând că li se face o mare nedreptate dacă ne gândim că un tânăr poliţist câştigă, aproximativ, salariul minim pe economie, mult sub cât ar câştiga, de exemplu, dacă merge să lucreze în construcţii. Mai mult, aceştia precizează că primesc ca decont de la stat doar 389 de lei pentru chirie, fiind obligaţi să suporte diferenţa din propriul buzunar pentru plata chiriei, acolo unde este cazul. Din aceste motive, specialiştii se tem că am putea asista la un record negativ, în acest an, respectiv să avem mai multe locuri decât candidaţi la admiterea în şcolile de agenţi de poliţie. 

Ce salariu are un polițist

Află acum, care este salariul net al polițiștilor aflați în slujba cetățenilor:

  • Ofțerii cu funcții de comandă au salarii între 6.255 și 11.270 lei
  • Ofițerii care nu au funcții de comandă au salarii între 4.115 și 7.663
  • Subofițerii cu funcții de comandă au un salariu de 3.809 lei
  • Ofițerii de poliție cu funcții de comandă au salarii între 5.187 și 24.668 lei
  • Ofițerii de poliție care nu au funcții de comandă au salarii între 2.383 și 10.277 lei
  • Agenții de poliție nu au funcții de comandă și au salarii între 1.520 și 4.564 lei

Pe lângă funcțiile menționate mai sus, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne se desfășoară activități de secretariat, administrative și de protocol, încadrate în funcția de personal contractual.

  • Personalul contractual cu funcții de comandă are un salariu între 5.644 și 12.776 lei
  • Personalul contractual care nu are funcții de comandă are un salariu între 1.431 și 7.708 lei

În continuare, avem funcționarii publici, care desfășoară activități în ministere, agenții, autorități, etc.

  • Funcționarii publici cu funcții de comandă au salarii între 6.025 și 12.127 lei
  • Funcționarii publici care nu funcții de comandă au salarii între 2.119 și 12.850 lei

Comentarii Facebook