Cu trenul sau cu mașina de „ocazie” de la Cluj-Napoca la București? Raportul calitate-timp-preț


Aplicațiile de carpooling au luat amploare în ultimii ani. Aceasta se datorează timpului pe care-l parcurgi cu trenul dintr-o destinație până la alta, dar și datorită condițiilor oferite și a prețului aproximativ egal pe care-l stipulează aceste aplicații și compania de transport feroviar. 

Pentru a exemplifica, cel mai bun caz este cel al drumului dintre Cluj-Napoca și București. Astfel,  pe BlaBlaCar, poate cea mai cunoscută aplicație de acest gen, pentru ziua de mâine, 3 martie 2023, întâlnim curse între 82 de lei și 160 de lei, în funcție de prețul ales de șoferul care postează cursa. În ceea ce privește timpul pe care-l faci de la Cluj-Napoca la București, acesta se învârte în jurul unei medii de 6h și 30min.

Privind la celălalt pol, CFR Călători oferă doar cinci curse de tren, trei în cursul dimineții, iar alte două în cursul serii. Celor de seară li se prelungește timpul de parcurgere până în dimineața următoare. Când vorbim de timpul pe care-l faci între Cluj-Napoca și București, acesta variază în funcție de tipul trenului.

În cazul unui InterCity, timpul mediu este de 8h și 30min, iar în cazul unui Regio, timpul se ridică până la 11h. În ceea ce privește prețul stipulat de compania de transport feroviar, un bilet normal, la clasa a II-a, între aceste două destinații, la trenul InterCity de la ora 08:10 valorează 125 de lei, iar pentru studenți 62,5 lei. Dacă vrem un bilet normal la clasa I, suma se ridică la 194 de lei, iar pentru studenți la 134 de lei.

În cazul unui tren Regio, cum este cel de la 19:05, cu un timp de parcurgere a rutei mai mare, prețurile nu diferă foarte mult, fiind vorba de 118 lei pentru adulți, iar pentru studenți, spre exemplu, 59 de lei

Așadar, aplicațiile de carpooling câștigă tot mai mult teren, în detrimentul companiei de transport feroviar. Aceasta și din cauza întârzierilor survenite la sosirea trenurilor, cât și a condițiilor și a prețurilor stipulate. 

Cât costă zborul Cluj - Constanța! Credeți că merită să mergeți cu avionul pe litoral?

Comentarii Facebook