Duminica 28 Aprilie

Boc își asumă realizarea drumului expres Tureni - Autostrada Transilvania: ”Vom avea o descongestionare masivă a traficului”


Primarul Emil Boc a scos din tolbă o nouă promisiune că traficul din Cluj-Napoca va fi rezolvat. Cu Metroul și Centura Metropolitană abia în fază de licitații și hârtii, edilul Clujului promite că drumul expres de la DN1 spre Autostrada Transilvania va rezolva problema traficului de tranzit. 

Practic acest drum va funcționa ca o centură ocolitoare. Astfel, oamenii care vin dinspre Sălaj sau Oradea vor putea intra pe autostradă până la Tureni, de unde vor ajunge pe DN1 și de acolo pe Centura Vâlcele la Apahida.

Conectarea Clujului la autostradă este un proiect care merge foarte bine. Sunt în contact permanent atât cu echipa de la DRDP Cluj, cât și cu ministerul Transporturilor, pentru asigurarea finanțării, dar și cu constructorul. Pot să vă spun că proiectul este în grafic, iar cel mai târziu în ianuarie 2025, dacă nu cumva decembrie 2024, vom avea o descongestionare masivă a traficului pe axa Baciu - Cluj-Napoca, prin realizarea acestei conexiuni la autostradă pe la Tureni. Tot ceea ce astăzi se descarcă pe trafic de autostradă la Nădășelu și vine prin Baciu spre Baia Mare sau Bistrița, tot acel trafic nu va mai trece prin Cluj-Napoca. Ca să nu mai spunem și de avantajul uriaș pentru Turda, altfel se va respira și în Turda și în zona municipiului Cluj-Napoca. E o veste bună, iar lucrurile merg în direcția corectă”, a declarat Emil Boc, la ședința Consiliului Local Cluj-Napoca. Este deja un obicei ca edilul să prezinte înainte de fiecare ședință realizările administrației din ultima lună și stadiul proiectelor. Acum a trecut la ”bifate” și drumul expres Tureni - Autostrada Transilvania. 

Constructorul a pornit în septembrie 2023 lucrările de construire a Drumului Expres Tureni - Autostrada Transilvania, așteptat de șoferi de ani de zile. Constructorul Dimex 2000, din Bistrița, face această lucrare și toți ochii sunt ațintiți pe ei. 

Firma Dimex 2000, care este lider de proiect, e la prima lucrare de o asemenea anvergură. Conform termene.ro, în 2022 constructorul din Bistrița a avut o cifră de afaceri de 181 milioane lei și 206 angajați. Partener la acest proiect este constructorul CONA din județul Sibiu, specializat în grinzi și predale, care a dat-o în bară în 2011 la construirea Sălii Polivalente din Cluj-Napoca, când a abandonat lucrarea la jumătate.

Termenul de execuție este de 18 luni, iar drumul va avea o lungime de 5 kilometri, cu 7 poduri și viaducte, din care cel mai lung va fi la kilometrul 4 peste Valea Racilor, un viaduct cu 6 deschideri și o lungime totală de 258 de metri din care tablierul are 246 metri. Alți 10 kilometri reprezintă lungimea bretelelor de la nodurile A3 și DN 1 (bretelele vor avea două benzi). Profilul este de drum expres cu o lățime a benzii de circulație de 3,5 metri, un acostament lat de 2,25 metri și spațiu median de 3 metri lățime unde se montează separatoarele de sens.

A doua structură ca lungime este un pasaj peste Drumul Județean 103 Z, pod de încrucișare cu o lungime de 158 metri, conform caietului de sarcini pe care l-a consultat Economedia. Acest drum Expres este necesar pentru asigurarea unei legături mai rapide pentru accesul în Municipiul Cluj-Napoca din Autostrada Transilvania, în prezent accesul fiind posibil prin municipiul Turda (zona de Sud) sau prin Vest, prin Floreşti şi DN 1, unul dintre cele mai aglomerate tronsoane din România (peste 50.000 autovehicule/zi).

Boc s-a lăudat și în raportul pe 2022 cu drumul de legătură dintre DN 1 - Tureni - Autostrada Transilvania

Primarul Clujului, Emil Boc, s-a laudat și în raportul de activitate pe 2022 cu proiectul realizării conexiunii la Autostrada Transilvania din DN1, pe la Tureni, adică pe raza unei alte primării.

Oricum ar fi proiectul a fost aprobat de Guvern și nu are legătură cu Primăria Cluj-Napoca. Acesta este realizat de Compania Națională de Autostrăzi. 

Cu aceste acestea, proiectul ”Drum expres pentru realizarea conexiunii la Autostrada Transilvania Proiectul”, apare în raportul lui Emil Boc drept o realizare a Primăriei.

Comentarii Facebook