Boc era cu ”Pușca și cureaua lată, ce sporuri aveați odată”, iar acum guvernanții spun că bugetarii care joacă solitaire vor fi dați afară


Criza bate la ușa României, care s-a împrumutat excesiv pentru a susține masivul aparat bugetar, iar guvernanții revin cu expresii populiste. 

La criza din 2009, premierul Emil Boc folosea sintagma ”Pușca și cureaua lată, ce sporuri aveați odată”, la adresa bugetarilor de lux, pentru a calma populația afectată de criza masivă, cu concedieri și tăieri de salarii. 

În privinta bugetarilor de lux, care si-au dublat sau triplat salariile, prin sporuri si stimulente, am un mesaj clar si se leaga de un cantec ardelenesc: pusca si cureaua lata, ce premii, stimulente si sporuri aveati odata", a spus premierul Emil Boc, în 2009, la Cluj.

Acum, colegii lui de partid și coaliție de guvernare, revin cu expresii populiste, pentru a arăta că bugetarii care nu muncesc vor fi aspru sancționați. 

Sunt peste 50 de măsuri (de austeritate). Ele au fost discutate și în cadrul Coaliției. Vorbim de prima reformă reală în ceea ce privește sistemul bugetar. E pentru prima oară când un guvern al României își asumă o astfel de abordare. Nu vorbim de recesiune în România, ci de lucruri asumate în fața Comisiei. E important să continuăm ca să nu se blocheze fondurile. Mai mult ca sigur vom reuși să evităm acest lucru. Să avem o negociere corectă cu Comisia și să avem un plan foarte corect și asumat. Nu e confortabil nici pentru mine și nici pentru dl ministru.

Nu caut vinovați. Cred cu tărie că toate măsurile propuse de dl ministru sunt corecte. E timpul ca cei care muncesc să primească salarizarea corespunzătoare. Cei care merg la serviciu să se joace pe Solitaire să caute în altă parte acest mod de a munci. E incredibil unde a ajuns acest fenomen. Prin tot acest pachet se va crea un echilibru macroeconomic. Sunt măsuri care au efecte imediate, dar și indirecte. Sunt plafoane în ceea ce privește sporurile, nu putem avea sporuri mai mari decât salariul de bază, nu poți avea pensii speciale mai mari decât veniturile și să te pensionezi la 40 de ani”, a spus Marcel Ciolacu după întâlnirea cu Marcel Boloş, ministrul Finanțelor, dar un mare ”plimbăreț” prin ministere diverse. Acesta a mai deținut funcția de ministru al Fondurilor Europene începând cu 4 noiembrie 2019 până la 23 decembrie 2020. În perioada 2012-2013 a fost Secretar de Stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, unde a fost coordonatorul Programului Operațional Regional (POR) 2007-2013.

Este pentru prima oară când un Guvern al României își asumă o astfel de abordare. Am pornit în 2019 cu o datorie publică de 39 de miliarde și am avut după 2 guvernări nefecite, am avut o guvernare bună și am ajuns la un deficit de 9,2%.  Sunt multe măsuri care se iau și mi-aș fi dorit să fi fost luate atunci când existau primele semnale (…) Nu pot să nu regret că aceste măsuri nu s-au discutat din urmă cu câteva luni, încă din perioada februarie- martie. Poate că măsurile trebuiau luate mai devreme.  Este foarte puțin probabil să ne încadrăm în deficitul asumat pentru anul acesta.  Nu vorbim de recesiune în România, vorbim de lucruri pe care ni le-am asumat în fața Comisiei. Cel mai important este să continuăm dialogul cu Comisia Europeană pentru a nu se întâmpla ce-i mai rău orice stat din UE: tăierea fondurilor europene.

Eu cred că trebuie să avem un plan foarte corect și asumat. Nu este confortabil nici pentru mine, nici pentru domnul ministru. Nu caut vinovați și nici nu fac parte dintre oamenii politici care își asumă doar lucrurile bune.

În schimb, cred cu tărie că toate măsurile propuse de ministrul de Finanțe sunt corect. Este timpul ca cei care merg la serviciu zeci de ani să se joace Solitaire, este timpul să caute în altă parte de lucru.

Sunt peste 50 de sporuri în România. Este incredibil unde s-a ajuns!”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a mai vorbit despre impozitarea muncii, care în România este dublă, față de media UE.

Cunosc specialiștii care spun că trebuie tăiate numai cheltuieli. Asta va duce la scăderea consumului. E nevoie și de venituri. Tot acest pachet va duce la reducerea cheltuielilor și va ajuta ca perspectiva economică a României să rămână stabilă. Nu pot să nu regret că astfel de măsuri nu s-au discutat din februarie, martie, ca ele să fie luate imediat.

Nu putem avea sporuri mai mari ca salariile și nu poți avea pensii speciale mai mari ca salariile și să te și pensionezi la 41, 21 de ani. Este o abordare completă, nu e pompieristică, îmi asum această reformă în sistemul bugetar. Nu putem să avem  venituri mai mari ca președintele României, dar să solicităm să primim și tichete de vacanță. Trebuie să înțelegem că nu putem continua cu cea mai mare impozitare din UE la cei cu venituri mici”, a declarat Ciolacu.

Cu toate acestea, oamenii de afaceri spun că firmele sunt vizate de 20 de măsuri fiscale, în timp ce bugetarii au numai 2 măsuri timide de reducere a cheltuielilor publice.

Comentarii Facebook