BNR avertizează că inflația va exploda, dacă plafonarea şi compensarea la energie rămân în vigoare


Cristian Popa, membru al board-ului Băncii Naţionala a României (BNR) a declarat că, dacă măsurile de plafonare şi compensare de preţuri la energie rămân în vigoare, va fi inflaţie de o cifră la mijlocul anului, în locul previziunii BNR din acest moment, de 11,2%.

Prognoza noastră de 11,2% inflaţie la mijlocul anului presupune că măsurile de compensare şi de plafonare expiră. Dacă rămân în vigoare, atunci vom avea inflaţie de o cifră” a spus el.

Cristian Popa spune că problema cu inflaţia este pe partea de ofertă şi, din păcate, politica monetară nu poate rezolva problemele din piaţa de energie. „Noi, cu politica monetară, nu putem crea nici petrol, nici gaze, nu putem face vântul să bată mai tare. 80% din inflaţie vine din piaţa de energie şi 20% din restul. Să încercăm să influenţăm atât de puternic ar însemna sa fie foarte costisitor pentru partea economică, cu dobânzi foarte mari”.

El a adăugat că o luptă cu preţurile la gaze ar afecta puternic economia, ar crea recesiune şi ar creşte şomajul. „Încercăm să domolim transmiterea preţurilor la energie în restul preţurilor”, a spus Popa.

În cel mai recent Raport asupra inflaţiei, BNR a anticipat o infaţie de două cifre la jumătatea anului, estimare bazată pe datele din piaţă valabile la acel moment.

Comentarii Facebook