Bilant sumbru in 2009: 9.000 de firme clujene inchise

Numarul firmelor clujene suspendate, dizolvate sau radiate in acest an este de 9 ori mai mare decat cel inregistrat anul trecut. Principala cauza, spun specialistii, este introducerea impozitului forfetar.

 

Numarul firmelor clujene suspendate, dizolvate sau radiate in acest an depaseste 9.000. Anul trecut doar 1.100 de firme si-au inchis definitiv sau temporar activitatea.

 

Potrivit statisticilor Oficiului National al Registrului Comertului, dupa primele 11 luni ale anului, Clujul este pe locul I in tara, dupa Bucuresti, in ceea ce priveste numarul de firme care si-au suspendat activitatea. 7.500 de patroni clujeni au recurs la aceasta masura fata de numai 380 in 2008. Alti 350 de proprietari de mici afaceri si-au dizolvat voluntar firma, in timp ce 1230 de societati au fost radiate din Registrul Comertului.

 

Analistii economici pun acest val de inchideri pe seama introducerii impozitului forfetar, care obliga patronii sa plateasca, indiferent daca au sau nu activitate, un impozit minim.

 

Si numarul firmelor nou infiintate a scazut in acest an. Potrivit statisticilor, in primele 11 luni ale anului in judetul Cluj au fost deschise 4332 de firme, cu 2450 mai putine decat in perioada similara a anului trecut.

Comentarii Facebook