Miercuri 24 Aprilie

Bateria asa cum o stim e pe moarte. A fost inventata capsula de plastic care stocheaza energia

Batrana baterie este pe moarte, dupa ce oamenii de stiinta din Marea Britanie au inventat o capsula de plastic in care poate fi stocata energia electrica.

Descoperirea facuta de cercetatori ar putea face ca in scurt timp telefoanele mobile sau Ipod -urile sa capete dimensiuni similare cartilor de credit, deoarece bateriile vor fi inlocuite cu aceste capsule care inmagazineaza energia. Tehnologia descoperita ar putea face ca ecranele de calculator sa fie atat de flexibile, incat sa poate fi impaturite si transportate precum o coala de hartie.

Capsula de plastic care stocheaza energie poate fi folosita pentru confectionarea "hainelor electrice", care se incarca in timp ce persoana se deplaseaza si care elibereaza caldura cand afara temperaturile sunt negative.

Emile Greenhalgh, de la Departamentul de Aeronautica a Colegiului Imperial din Londra, a declarat ca materialul nu este tocmai o baterie, ci un super-condensator, similare cu cele gasite in circuitele electrice.

Prototipul realizat de echipa condusa de Greenhalgh a creat un prototip, care are 5 inci, este foarte subtire, se incarca in cinci secunde, si poate furniza suficienta energie pentru a tine aprins un bec timp de 20 de minute. "Noi credem ca masina viitorului isi va putea lua enerigia din caroserie, unde vor fi amplasate astfel de dispozitive, similare celui pe care l-am inventat noi", a spus Greenhalgh, care conduce o echipa de cercetatori ce lucreaza pentru firma Volvo, intr-un program pe o durata de 3 ani si care are un buget de 3 milioane de lire sterline.

Capsula poate fi folosita pentru a face ca telefoanele mobile sa fie la fel de subtiri ca o carte de credit, deoarece nu vor mai avea nevoie de bateriile butucanoase, iar daca vor fi montate pe laptopuri, dimensiunea acestor gadget - uri va fi mult mai mica.

Cercetatorul britanic a mai spus ca materialul din care este facuta capsula se incarca si se descarca mai rapid decat bateriile conventionale si nu foloseste procese chimice, ceea ce va face ca durata de viata sa fie mult mai mare. Emilie Greenhalgh a mai afirmat ca "in zece ani aceasta inventie va inlocui bateriile traditionale".

Comentarii Facebook