Apar modificări și la facturile Enel, din cauza haosului de pe piața energiei electrice și a plafonării. Ce se întâmplă cu facturile din decembrie


Mai exact, Enel anunţă că va trimite facturi la energie electrică doar pentru prima jumătate a lunii, din cauza haosului legislativ, perioada 16-31 decembrie urmând să fie calculată la factura viitoare.

Schimbările constante ale legislației privind prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici au adus unii furnizori în situația de a emite facturi doar pentru primele două săptămâni din decembrie. Enel România și-a anunțat clienții că facturile emise în această perioadă se raportează doar la consumul estimat pentru 1-15 decembrie 2022, urmând ca factura pentru luna ianuarie să includă și consumul din intervalul 16-31 decembrie.

Enel nu a apucat să opereze modificarea privind eliminarea declarației pe propria răspundere 

Motivul este controversata prevedere din legea energiei prin care românii cu mai multe locuri de consum aveau obligația să dea o declarație pe proprie răspundere pentru a preciza la care loc de consum vor beneficia de plafonare – și care a fost abrogată de Guvern cu doar patru zile înainte să intre în vigoare.

Circa 900.000 de români ar fi trebuit să depună această declarație la furnizor. Proiectul privind abrogarea declarației pe proprie răspundere a fost prezentat de Ministerul Energiei încă din 20 decembrie, dar abia pe 28 s-a convocat o ședință de Guvern în care s-a decis eliminarea declarației, iar unii furnizori nu au avut timp să opereze modificarea în sistemul lor informatic, notează Antena 3 CNN. 

Anunțul Enel România

Ca urmare a acestor modificări, și noi, la rândul nostru, este necesar să modificăm sistemul informatic. De aceea, facturile emise zilele acestea includ consumul tău estimat din perioada 1-15 decembrie 2022, urmând ca, după finalizarea actualizării sistemului, următoarea factură să includă diferența de consum pe luna decembrie (16–31 decembrie 2022, când se aplică alte prevederi față de prima jumătate a lunii) și consumul aferent lunii ianuarie 2023. Plafonarea se va aplica pe fiecare lună în parte, nu se cumulează consumurile, așadar nu trebuie să îți faci griji că vei plăti mai mult decât ți-ai planificat!”, a anunțat Enel România. 

Astfel, consumul pe ianuarie 2023 se va plăti la prețul plafonat al energiei intrat în vigoare de la 1 ianuarie, care ia în calcul consumul din luna respectivă. 

În schimb, cel din intervalul 16-31 decembrie 2022, chiar dacă va apărea în factura emisă în februarie, va fi calculat conform regulilor aplicate în 2022, adică plafonarea se va raporta la consumul lunar mediu din 2021.


Comentarii Facebook