Angajații care lucrează la salubritate stradală acuză Primăria Cluj-Napoca de rasism: 150 de oameni riscă să fie dați afară


Cei 150 de muncitori care lucrează la salubritate stradală în Cluj-Napoca se tem că vor fi dați afară, după ce SC Rosal nu va mai face operațiunea de salubrizare stradală. Operațiunea de salubrizare a fost preluată de SC Supercom, care nu a spus ce va face cu oamenii. 

Semnatarii scrisorii de protest acuză Primăria Cluj-Napoca de rasism. 

Am luat la cunoștință prin intermediul ședinței extraordinare de consiliu local din data de 

27 noiembrie 2020 că serviciul public de salubrizare stradală și deszăpezire a municipiului Cluj-Napoca (sector I) va trece din gestiunea Rosal Grup S.A în cea a S.C. SUPERCOM S.A.

Am încercat în cadrul ședinței de consiliu local să luăm cuvântul pe acest proiect de hotărâre pentru a ne exprima îngrijorarea cu privire la situația persoanelor care asigură acum curățenia stradală. Din motive necunoscute nouă, atunci când ne-­a venit rândul la cuvânt nu l-­am primit pe motiv că nu ne-­am conectat la link­ul de discuție, deși așteptam aprobarea pentru a intra live.

Așadar, dacă luarea de cuvânt ne-­a fost refuzată, ne exprimăm îngrijorarea public, prin prezenta scrisoare și solicităm urgent un răspuns!

În prezent aproximativ 150 de persoane muncesc pentru a asigura curățenia unei părți 

însemnate din acest oraș pe un salariu deja mic. În lunile care vor urma, activitatea Rosal Grup S.A. pe această ramură va înceta, iar S.C. Supercom S.A. o va prelua. Însă, nimic din contractul semnat între Primăria Cluj-­Napoca și S.C. Supercom S.A. nu garantează faptul că cele aproximativ 150 de persoane vor fi angajate de noua firmă după încheierea activității Rosal Grup S.A. 

Aceste lucruri se întâmplă în plină pandemie și criză economică ceea ce limitează drastic posibilitatea găsirii în mod facil a altor locuri de muncă pentru cele aproximativ 150 de persoane.

În plus, pentru foarte multe dintre aceste persoane era deja, și înainte de pandemie și criză, foarte greu să găsească un alt loc de muncă din motive ce țin de rasism, gen, vârstă, etc.

În acest context, în semn de solidaritate Primăria Municipiului Cluj-­Napoca, S.C. Supercom S.A. și Rosal Grup S.A. ar trebui să găsească o soluție care va asigura că niciuna din 

persoanele care au fost angajate la Rosal, la secția de curățenie stradală, nu va rămâne fără loc de muncă în urma preluării acestor servicii publice externalizate de către Supercom”, spun angajații.

Semnatari scrisorii:

Un grup de muncitoare și muncitori în salubritate (CCP, Rosal)

Căși Sociale ACUM!

Mahala ­ Comunitatea Muncitorilor Militanți

Blocul pentru Locuire

E­Romnja Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire 

Asociația Quantic

Fundația Desire

Asociația Societate Organizată Sustenabil SOS

Asociația Clujul Sustenabil

Asociația Comunitară a Romilor din Coastei

Asociația Reciproca

Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului ACTEDO

Reactor de Creație și Experiment

Redacția A Szem

UST Cartel Alfa Filiala Cluj

Comentarii Facebook