Vineri 16 Aprilie

ANAF suspendă executările silite a creanțelor pe durata pandemiei


ANAF a anunțat că va implementa o serie de măsuri pe durata pandemiei de coronavirus. 

În aceastã perioadã, având în vedere contextul economic dificil cauzat de rãspândirea infecției cu virusul COVID – 19, Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã a pregãtit o serie de mãsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, cele mai importante fiind:

-  suspendarea  sau, dupã caz, neînceperea executãrii silite a creanțelor bugetare;

În acest sens, nu se mai emit somații, popriri asupra disponibilitãților bãnesti și a veniturilor urmãribile și nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Excepție fac sumele provenite din hotãrârile judecãtorești pronunțate în materie penalã.

- rambursarea TVA, în cursul lunii martie, pentru toate deconturile soluționate și pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi;

- implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizeazã soluționarea cu celeritate a deconturilor, începând cu data de 1 aprilie 2020;

- suspendarea acțiunilor de control fiscal (a inspecțiilor fiscale, a controalelor antifraudã) cu excepția verificãrilor ce pot fi efectuate de la distanțã, precum și a cazurilor de evaziune fiscalã, acolo unde sunt indicii în acest sens;

- suspendarea acțiunilor antifraudã privind Filtru II și a activitãților specifice din Punctele de Trecere a Frontierei cu Ungaria și Bulgaria.

Măsurile vor fi aplicate atât în perioada în care în România este declaratã stare de urgențã,  cât și pentru o perioadã de 30 de zile de la încetarea acestei stări.

Totodată, se amână termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020”, precizează oficialii ANAF.

Comentarii Facebook