ANAF i-a luat în vizor pe cei care închiriază locuințe. Fiscul nu se mai joacă

 

ANAF a contactat administratorii de bloc pentru a afla care sunt proprietarii de locuințe care nu declară că le-au dat în chirie. 

 

Cei care obțin venituri din chirii trebuie să plătească din 2014 și contribuţiile la fondul de sănătate. Cota de 5,5% din venit este colectată chiar dacă se achită deja pentru salariu sau pensie.

 

Spre exemplu, un român angajat plătit cu salariul minim pe economie de 1.250 de lei, care închiriază cu cu 300 de lei o garsonieră moştenită, pentru a-şi rotunji veniturile, contribuţia se plăteşte de trei ori. 5,2% de către angajator, 5,5%, de angajat şi încă o dată 5,5% pentru venitul din chirie, după aplicarea unei deduceri de 40%, scrie profit.ro. Va plăti 140 de lei. 

 

Cei care nu au venit în afară de chirie vor plăti cota de 5,5%, dar nu din valoarea chirieim, ci a salariului minim pe economie, acum la valoarea de 1.250 de lei.

 

Dacă doi soți dau în chirie un apartament, deținut în coproprietate, ambii vor plăti contribuţia pentru venitul respectiv.

 

Miercuri, ANAF a chemat administratorii de blocuri pentru a le împărţi pliantele informative. După ce va fi realizată o bază de date, inspectorii vor trece la controale.

 

În acest moment, peste 300.000 de contracte de închiriere sunt declarate la Fisc în toată țara.

Comentarii Facebook