Ajutor pentru încălzirea locuinței 2021. Tot ce trebuie să știe românii. Cum și în ce condiții se acordă banii


Ajutor pentru încălzirea locuinței 2021. Persoanele care nu reușesc să acopere cheltuielile pentru încălzire, trebuie să știe că cererile de ajutor pentru încălzire se pot depune anul acesta, până la data de 15 octombrie. În ce condiții se acordă acești bani?

Ajutor pentru încălzirea locuinței 2021

După cum am menționat anterior, cei cu venituri mai mici care nu reușesc să acopere în totalitate costurile pentru încălzirea casei, pot depune o cerere în acest sens până la data de 15 octombrie. Acum, ajutorul pentru încălzire este stabilit de Ordonanța de urgență a Guvernului 70/2011 și se pare că acesta va fi acordat pentru ultima oară, în această formă, în iarna anului curent. De la 1 aprilie, anul viitor, acest ajutor va fi înlocuit de venitul minim de incluziune.

În concluzie, cei care nu își pot acoperi integral cheltuielile la căldură vor primi în continuare bani în acest sens, însă aceștia se vor cere din iarna 2022 – 2023, în baza Legii 196/2016. Mai exact, persoanele fizice vor cere de la primării componenta ”supliment pentru locuire” din venitul minim de incluziune, potrivit avocatnet.ro.

Cu toate că venitul minim de incluziune trebuia să se aplice încă din anul 2018, acesta a fost amânat de mai multe ori, ultima amânare fiind pentru 2022, potrivit sursei citate.

Regulile în vigoare mai sunt valabile anul acesta

Potrivit regulamentului actual, ajutorul pentru încălzire se cere de la primăria de care aparține cel ce face cererea, până la jumătatea lunii octombrie. Banii se pot cere personal sau, în cazul locatarilor de la bloc, prin intermediul asociației de proprietari. Subvenționarea costurilor de încălzire este asigurată doar în perioada noiembrie – martie. De asemenea, pot cere acest ajutor atât persoanele singure, cât și cei cu familie.

Este important să menționăm faptul că acest ajutor pentru încălzire este acordat pentru sistemul principal folosit de solicitanți. Mai exact, este vorba despre acoperirea integrală sau parțială a cheltuielilor la energia termică în sistem centralizat, gazele naturale sau lemnele, energia electrică, cărbunii și combustibilii petrolieri.

Câți bani se acordă și cine poate solicita ajutorul pentru încălzire

Ca să primească ajutorul pentru încălzire, solicitanții trebuie să aibă venituri sub anumite niveluri stabilite de OUG 70/2011. La finalul anului trecut, pragul de venituri până la care se poate obține acest ajutor a fost majorat la 800 de lei. Așadar, ajutorul se acordă pentru familiile care au un venit mediul lunar pe membru mai mic de 800 de lei. Pe de altă, parte cei care sunt singuri pot obține acest ajutor dacă au venituri medii lunare mai mici de 1.082 de lei. În funcție de venitul mediu lunar, costurile la încălzire acoperite de stat pot scade sau crește.

În ceea ce privește ajutoarele pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, pentru o persoana singură sau pe membrul de familie, limita maximă a venitului net mediu lunar ar trebui să fie, teoretic, de maximum 800 de lei.

Cu toate că solicitanții trebuie să depună cererile până la data 15 octombrie 2021, acestea pot fi depuse și după această dată. Cu toate acestea, ajutorul de încălzire nu va mai fi acordat pentru toate cele cinci luni de iarnă, ci în funcție de lunile rămase de când sa depus cererea.


Comentarii Facebook