Miercuri 24 Aprilie

A scăzut prețul apartamentelor în timpul pandemiei de coronavirus? Ce spun agenții imobiliari


Locuințele nu s-au ieftinit așa cum se așteaptă lumea, pentru că piața imobiliară se mișcă mult mai încet.

La nivel naţional media a înregistrat o scădere uşoară de 1.7%, după o creştere inițială de 1.8% în luna martie a lui 2020. Preţul mediu pe metru pătrat util în România este 1.367 euro.

În rândul marilor oraşe, Constanţa reprezintă excepţia de la regulă: aici, preţurile solicitate de către vânzători s-au diminuat pe ambele segmente de piaţă analizate, astfel că şi evoluţia generală la nivel de oraş a fost una descendentă. În celelalte oraşe, se observă un trend de scădere doar pe segmentul vechi, segment unde oferta suferă. În aprilie, au fost scoase la vânzare cu 46% mai puţine apartamente vechi. De remarcat este că pragul de jos al cererii a fost atins în a doua săptămână din aprilie, moment în care numărul cumprătărilor a reînceput să crească. Săptămâna trecută au fost cu 14% mai mulţi cumpărători activi decât în săptămâna anterioară”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

BUCUREŞTI

În capitală, apartamentele au înregistrat o creştere a valorii cu 2%, de la o medie de 1.395 euro pe metru pătrat util la 1.423 euro. Această creştere vine după ce în luna martie piaţa înregistrează un minus de 3.4%.

Apartamentele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0.9%, până la 1.382 euro pe metru pătrat, în timp ce locuinţele din blocurile noi au înregistrat o creştere de 2.5%, până la 1.451 euro pe metru pătrat.

CLUJ NAPOCA

În Cluj, preţul mediu pe metru pătrat a crescut şi el de la 1.826 euro pe m2 util la 1.854 euro. Creşterea medie este de 1.5%.

Spre deosebire de Bucureşti, în Cluj preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu 0.9%, iar cele ale apartamentelor noi au crescut cu 2.8%. 

TIMIŞOARA

În Timişoara, al treilea cel mai populat oraş al României, media preţurilor a scăzut cu 1.1%, de la 1.325 euro pe m2 util la 1.310 euro pe m2 util.

Locuinţele din blocurile şi ansamblurile rezidenţiale noi au crescut cu 0.2%.

IAŞI

Oraşul Iaşi este al patrulea din România când vine vorba despre mărimea populaţiei. Aici, preţurile au crescut cu 2.5%, de la 1.037 euro pe m2 util până la 1.063 euro pe m2 util.

Interesant este că în Iaşi preţurile apartamentelor noi au consemnat o creştere foarte mare, de 4.6%.

Comentarii Facebook