6,7 milioane de euro pentru somerii Nokia de la Jucu


Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a anuntat ca somerii Nokia de la Jucu vor fi sprijiniti printr-un proiect european in valoare de 6,7 milioane de euro.

In total, 3.300 de oameni vor ramane fara un loc de munca in urma inchiderii fabricii Nokia de la Jucu si a firmelor partenere, iar AJOFM Cluj spera sa obtina suma 6,7 milioane de euro din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG).

"Noi am vrea sa obtinem cam 10 milioane de euro, dar in UE sunt indicatori prin care se aloca fonduri. Conteaza care este costul per persoana, adica daca noi avem 3.300 de persoane ar trebui sa cheltuim o anumita suma cu fiecare. Media europeana este de 4.700 de euro pe om, dar asta ar insemna 12 milioane de euro pentru tot grupul. Pentru tarile estice, insa, suma este mai mica. Se acorda numai 2000 de euro pe om, ceea ce insemana ca sigur vom obtine cam 6,7 de milioane de euro din Fondul European de Ajustare la Globalizare", a mai explicat Daniel Don.

Pentru gestionarea tuturor celor 3.300 de someri de la Nokia se va crea practic inca o mini-agentie de somaj. "Timp de doi ani cat va dura acest proiect va trebui sa angajam circa 33 de oameni, care sa se ocupe de cei 3.300 de someri. Putem spune ca este inca o agentie de somaj de mai mici dimensiuni. Noi speram ca 70% dintre somerii de la Jucu sa fie reincadrati in munca in cei doi ani. Banii europeni ii putem folosi pentru cursuri si pentru cautarea unui loc de munca. Putem sa sprijinim si investitorii care vor sa angajeze mai multi someri. Spre exemplu, daca o firma care face cartoane vrea sa ia 10 persoane de la Nokia, noi platim un an de zile un angajat de la firma respectiva care sa ii ajute pe cei 10 sa se integreze", a mai afirmat Daniel Don.

Proiectul finantat din Fondul European de Ajustare la Globalizare ar putea sa isi inceapa activitatea din 15 decembrie.

FEAG este un fond din care sunt sprijinite tarile membre UE care se confrunta cu disponibilizari masive din cauza crizei si a globalizarii. Pana acum s-a cheltuit suma de aproape 360 de milioane de euro pentru reconversia profesionala si reintegrarea in munca a 76.000 de someri.

 

Finlandezii au anuntat in 29 septembrie ca inchid fabrica de la Jucu si o vor muta intr-o unitate de mare productie din Asia.

 

Vezi ce reactie au avut angajatii cand au fost anuntati de disponibilizare...

AUDIO- Sedinta NOKIA de astazi de la Jucu in care angajatii au fost anuntati ca sunt concediati-Boss -ul Nokia, Stephen Elop, huiduit de angajati EXCLUSIV

Comentarii Facebook