Top 10 - Cele mai admirate companii din lume, potrivit revistei Fortune

Revista Fortune a intocmit un top al celor mai apreciate companii din lume. Pe primul loc se situeaza Apple, urmata indeaproape de Google. In top se mai regasesc Jonhnson&Jonhson, Coca-Cola si Toyota.

 

Top Ten cele mai admirate companii pe piata de catre oamenii de afaceri, intocmit de revista Fortune:

1. Apple

Apple este pentru a treia oara consecutiv pe primul loc in topul celor mai apreciate companii. Compania a vandut 250 de milioane de Ipod-uri, 43 de unitati iPhone si 32 de milioane de iPod Touch, iar pentru tableta IPad sunt previziuni de vanzari la fel de spectaculoase.

 

Motivul pentru care Apple este atat de admirata, scriu jurnalistii de la revista Fortune, este faptul ca produsele sale au revolutionat obiceurile consumatorilor. Daca ne gandim doar la modul in care ascultam muzica, ne dam seama de ce compania este atat de admirata in mediul de afaceri. 


 Norbert Reithofer,CEO-ul BMW, spunea despre Apple ca "intreaga lume si-a tinut respiratia, atunci cand a fost lansat iPad. Acesta inseamna brand management la cel mai inalt nivel".

2. Google

Google se situeaza pe locul 2 in topul celor mai admirate companii din lume. Anul trecut compania a avut venituri de 23,6 miliarde de dolari si domina fara discutie segmentul de cautari pe internet. Recent au mai sos un as din maneca: sistemul de operare pentru telefoane inteligente Android.


3. Berkshire Hathaway


Anul trecut, Berkshire a facut cea mai mare investitie a sa, Burlington Northern Santa Fe, pentru care a platit 26 de miliarde de dolari. Actiunile companiei s-au apreciat anul trecut, in plina criza cu 19,8 %.



4. Johnson&Johnson

Compania este apreciata pentru performantele financiare obtinute in ultimii ani. Nu a scapat, insa, de criza, si in noiembrie anul trecut a concediat 7000 de oameni. Chiar si aceasta masura a fost considerata de oamenii de afaceri o dovada a managementului performant al companiei, care a luat cea mai buna masura in acel moment.



5. Amazon.com

Amazon.com este apreciata pentru modul in care a profitat de criza. Amazon a crescut spectaculos in urma lansarii e-reader-ului Kindle, iar zvonurile sunt ca la fiecare 10 carti tiparite vinde 6 e-readere. Pozitia ii este acum oarecum amenintata pe piata de catre iPad, ultima inovatie a celor de la Apple.



6. Procter & Gamble

Compania a anuntat ca va introduce pe piata produse mai ieftine si va incerca astfel sa castige cumparatorii afectati de criza. "Previzibil si constant", este sloganul celor de la Procter& Gamble in momentul de fata.



7. Toyota

Desi anul 2009, a fost chiar un an slab pentru Toyota, compania auto apare in top 10 al celor mai apreciate companii din lume. Si asta pe baza faptului ca la finele anului 2008, Toyota a reusit sa devanseze General Motor si a devenit cel mai mare producator auto din lume. Acum , insa, dupa ce in urma cu putin timp Toyota a trebuit sa recheme in service 8,7 milioane de masini si a pierdut mult la capitolul imagine, probabil ca anul viitor nu se va mai regasi in top.


8. Goldman Sachs Group

In mod surpinzator Goldman Sachs Group este situata in top 10 cele mai apreciate companii din lume, in conditiile in care americanii o percep ca fiind compania responsabila de criza mondiala. Cu toate acestea reputatia companiei a crescut si a urcat astfel de pe locul 15 anul trecut, pe locul, 7 acum.

Explicatia: Goldman a inapoiat Guvernului datoria de 10 miliarde de dolari plus dobanda de 23%, iar actiunile companiei au crescut cu 85% fata de anul trecut.


9. Wal-Mart

Wal-Mart este cel mai mare lant de magazine din lume, are 2 milioane de angajati in 15 tari. Daca va mai spunem ca are si 100 de milioane de cumparatori pe saptamana si ca detine 10% din vanzarile de retail sdn SUA, veti intelege de ce se regaseste in top 10.


10. Coca-Cola

Coca-Cola a reusit sa se mentina pe piata, dupa ce a crescut pe pietele din China, India si unele tari din Europa. Compania a compensat astfel ce a pierdut in SUA prin schimbarea comportamentului consumatorilor, care au inceput sa se orienteze spre produse mai sanatoase. Oricum , principalul motiv pentru care Coca-Cola se regaseste in top 10, este brandul puternic.

Comentarii Facebook