TIFF 2013. Filmul lui Pedro Almodóvar va rula la deschiderea oficială din Piața Unirii

 

Festivalul Internațional de Film Transilvania debutează vineri, 31 mai, de la 20.45, la Ursus Open Air, în Piața Unirii, cu filmul lui Pedro Almodóvar ”Amanții pasagerii/ Los Amantes Pasajeros”.

 

Festivalul va fi deschis de Tudor Giurgiu, președintele festivalului, și primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc. 

 

De asemenea, tot de vineri încep și proiecțiile la Mănăștur Open Air, de la ora 22.00, cu filmul Calea mântuirii/ Redemption Street (r. Miroslav Terzić).

 

Vineri vor vedea filmul care spune povestea de dragoste dintre actrița Liv Ullman și regizorul Ingmar Bergman în Liv & Ingmar (r. Dheeraj Akolkar), de la 13.00, la Cinema Florin Piersic. Tot vineri va rula și primul titlu din Focus Slovacia, Câinele meu ucigaș/ My Dog Killer (r. Mira Fornay), la Cinema City, Sala 4, de la 19.30. De la aceeași oră, dar la Cinema Victoria, va fi proiectat documentarul Opera despuiată/ Naked Opera, despre viața decadentă a unui om de afaceri bogat care află că mai are puțin de trăit, în prezența regizoarei Angela Christlieb. 

 

În primul weekend de TIFF, pe 1 și 2 iunie, la Castelul Banffy de la Bonțida, un program special conceput pentru familii, Weekend la Castel, va cuprinde, pe lângă proiecții în aer liber cu acompaniament live, și concerte, activități pentru copii, spectacole culinare.

 

Ziua de 1 iunie începe, de la 12.00, cu jocuri pentru cei mici, ateliere de fotografie, modelare în lut, origami, dans sau actorie și o sesiune de gustări și băuturi spaniole gătite de Restaurantul Hubertus. De la 17.00, Ada Milea și Dorina Chiriac îl vor aduce pe îndrăgitul „Apolodor”, într-un spectacol memorabil, iar de la 18.00, copiii vor avea parte de un show de magie. Un concert de chitară spaniolă al Bigg Dimm a’Band va încălzi, de la 20.30, atmosfera pentru Blancanieves (2012). Filmul mut, o reinterpretare a basmului fraților Grimm, propunerea Spaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și laureat a zece premii Goya, va fi proiectat de la 21.30.

 

Weekend la Castel continuă duminică, de la 14.00, cu jocuri și ateliere pentru copii, și un festin culinar cu bucate evreiești, gătite de Mircea Groza, Csók Zsolt și Adi Hădean din echipa „Niște țărani”. Teatrul de păpuși de la Mancha va încânta publicul cu spectacolul „János Vitéz”, de la 17.00, iar de la 20.30 se va dansa pe muzică klezmer, cu trupa Mazel Tov. Manasse (r. Jean Mihail, 1925), unul dintre filmele românești mute remarcabile ale anilor 20, va rula de la 21.30, într-o proiecție acompaniată live de Minima, trupa britanică renumită pentru coloanele sonore originale compuse.

 

Evenimentele din Weekend la Castel se înscriu și în programul Zilelor Diversității la TIFF, secțiune sprijinită de Departamentul pentru Relații Interetnice. Circa 200 de copii din comunitățile de romi de la Pata Rât își vor petrece ziua de 1 iunie la Bonțida, după ce vor vedea filmul Lotte și misterul pietrei Lunii (r. Heiki Ernits, Janno Poldma), de la ora 10.00, la Cinema Arta.

 

Iar duminică, 2 iunie, la Cinema Florin Piersic, de la 18.00, va rula filmul distins anul acesta cu Marele Premiu al juriului și Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor (Nazif Mujic), la  Festivalul de la Berlin, An Episode in the Life of an Iron Picker (r. Danis Tanovic), ce urmărește viața unei familii de romi din Bosnia.

Comentarii Facebook