Programul evenimentelor de 30 noiembrie și 1 decembrie la Cluj: Spectalcole, proiecții speciale și aprinderea luminilor de sărbători


Primăria Cluj-Napoca anunță organizarea unor evenimente speciale cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Ziua Națională va fi sărbătorită la Cluj în Anul Centenarului prin ample evenimente cultural-artistice și activități comemorative, care se vor desfășura pe parcursul a două zile în mai multe locuri din zona centrală a municipiului: Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu, Piața Unirii, pe Bulevardul Eroilor și la Cinema Florin Piersic.

Astfel, Regalul folcloric și concertele din Piața Unirii, defilarea cu tehnică militară și de intervenție, reînscenarea istorică de pe Bulevardul Eroilor, Spectacolul special de Centenar și focurile de artificii din Piața Avram Iancu sunt doar câteva dintre momentele principale ale Zilei Românilor de Pretutindeni la Cluj-Napoca.

Manifestările vor începe vineri, 30 noiembrie cu dezvelirea statuilor Mitropolitului Bartolomeu Anania, a Episcopului Nicolae Ivan și a Cardinalului Iuliu Hossu, personalități marcante în istoria Clujului.

Programul din 30 noiembrie în punctul zero al orașului - Piața Unirii - va cuprinde un spectacol dedicat Centenarului, care include: workshop-uri pentru copii la Căsuța lui Moș Crăciun, spectacolul Centenarul și Patinoarul #ÎMPREUNĂ - cântece patriotice interpretate de copiii de la Clubul Vedetelor și o horă a Unirii pe gheață, urmate de concertul Blue Velvet, în cadrul Târgului de Crăciun Cluj-Napoca.

În aceeași dată începe, la Cinema Florin Piersic, Centenarul Filmului Românesc, care include trei proiecții în cele două zile de evenimente. Filmul Pintea va fi primul difuzat în acest cadru vineri, 30 noiembrie de la ora 20.30, în prezența maestrului Florin Piersic.

Următoarele proiecții, de Ziua Națională vor fi: filmul documentar “Marea Unire, România la 100 de ani”, o producție AGERPRES și Moromeții 2.
Intrarea este liberă, iar biletele pot fi rezervate gratuit, online, în limita locurilor disponibile, accesând: http://bit.ly/FilmRomanesc.

În data de 1 Decembrie, Instituția Prefectului județul Cluj, Primăria municipiului Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie „GEMINA” deschid manifestările dedicate Zilei Naționale prin depuneri de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, de la ora 9.00. Apoi, în Piața Avram Iancu, începând cu ora 10.30, va avea loc ceremonia oficială și defilarea cu tehnică militară și de intervenție. Ceremonia se va încheia cu un spectacol de culoare (confetti și artificii de zi).

Primăria Cluj-Napoca organizează, de la ora 12.00, în Sala de Sticlă a Primăriei, simpozionul „Clujul Universitar și Marea Unire”. În cadrul acestuia va fi inaugurată o expoziție de fotografii istorice, realizată în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române Cluj-Napoca, Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Muzeul de Istorie al Universității ”Babeș-Bolyai”, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Cluj, Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” Cluj-Napoca. Expoziția va conține imagini cu documente și fotografii din presa vremii, prezentate cu ocazia Centenarului Universității.

Piața Unirii va găzdui Regalul folcloric, cu participarea unora dintre cei mai îndrăgiți artiști ai publicului clujean: Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Veta Biriș, Grupul Iza, Ansamblul folcloric “Mărțișorul”, Maria Golban Șomlea, Andreea Ciupe, Ioana Stețco, Silviu Popa, Mariana Sfechiș, Maria Lobonț, Maria Marcu, Amalia Chiper, Florian Roșian, Lucia Potra, Ansamblul folcloric “Tradiții”, Ionela Moruțan, Vlăduța Lupău și Alexandru Brădățan, acompaniați de orchestra “Regal Transilvan”.

La ora 18.00 se vor aprinde luminile de sărbători. Seria de concerte din Piața Unirii va fi încheiată de trupele Holograf și Zdob și Zdub.

Iată care este programul complet al evenimentelor:

Vineri - 30 noiembrie

Piața Avram Iancu

12.00 - Dezvelirea statuii lui Nicolae Ivan, episcop român și membru de onoare al Academiei Române și a statuii lui Bartolomeu Anania, primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului

Bulevardul Eroilor

13.00 - Dezvelirea statuii Cardinalului Iuliu Hossu

Piața Unirii

18.30 - 20.00 - Centenarul și Patinoarul #ÎMPREUNĂ

Cinematograful “Florin Piersic”

20.00 - Vernisajul expoziției de fotografie AGERPRES – România: Evoluție
20.30 - Centenarul Filmului Românesc - Proiecția de gală a filmului Pintea, în prezența maestrului Florin Piersic

Sâmbătă - 1 decembrie

Piața Mihai Viteazul

9.00 - Ceremonie de depunere de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul

Piața Avram Iancu

10.00 - Slujba de Te-Deum în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca
10.30 - Ceremonia oficială dedicată Zilei Naționale a României
11.00 - Defilare cu tehnică militară și de intervenție
11.30 - Spectacol de culoare (confetti și artificii de zi)

Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca

12.00 - Clujul Universitar și Marea Unire

Piața Avram Iancu:

20:00 - Spectacol special de Centenar: sunet, lumini, videoproiecții și focuri de artificii

Bulevardul Eroilor:

12.00 - Reînscenare istorică
12.00 - 21:00 Photobooth
12.00 - 21:00 Animație stradală

Piața Unirii:

13.00 - 19.00 - Regal folcloric
18.00 - Aprinderea luminilor de Sărbători
19.05 - Concert Holograf
20.30 - Concert Zdob și Zdub

Cinema Florin Piersic:

18.00 - Proiecție film documentar - “Marea Unire, România la 100 de ani” - o producție Agerpres
21.00 - Centenarul filmului românesc - Moromeții 2


Comentarii Facebook