Flavius Buzilă, solistul trupei Hara, despre proiectul ”100 pentru România”: Să moară capra vecinului trebuie să dispară - VIDEO

 

Flavius Buzilă, solistul trupei Hara, și promotorul proiectului ”100 pentru România”, spune că nu a fost greu să adune pe scenă numele ”grele” ale rock -ului românesc din ultimii 40 de ani.

 

Flavius a gândit turneul național ”100 pentru România” încă de anul trecut. ”Anul trecut mă gândeam ce proiect am putea face de Centenar, un proiect care să fie unic, să fie diferit, și să arate ideea asta de unire la propriu, să trecem de texte mai mult sau mai puțin patriotice și să arătăm o colaborare între artiști. Atunci am spus că am putea să infirmăm zicala ”Să moară capra vecinului”, că românul nu știe să colaboreze, și am zis cum ar fi să facem o trupă cu 100 de oameni, instrumentiști și oameni care au lăsat urme în istoria muzicală din România. Această trupă să arate că se poate. A început ca o nebunie frumoasă și acum o concretizăm și la Cluj.

 

Toată lumea a spus că oamenii se simt foarte bine. Am fost la Sibiu, la București, acum la Cluj și terminăm la Suceava.

 

Am început la Sibiu, într-o piață. Nu știam la ce să ne așteptăm și de când am văzut că s-au adunat 10.000 de oameni și după 3 piese am ajuns la 20.000 de oameni, ne-am dat seama că genul acesta de proiecte are impact. Se vede că și la Cluj suntem cu biletele epuizate. Oamenii au nevoie să vadă artiști care au proiecte comune. 

 

Nu a fost greu să conving aceste nume mari ale muzicii din România să vină împreună. Lumea mi-a spus la început că te vor refuza politicos, dar nu a fost așa. Eu am zis să încercăm. Cred că din toți artiștii sunați am primit unul sau două refuzuri foarte bine argumentate. 

 

Vrem să ducem proiectul mai departe și în alte formule, să mergem și în Diapora. Toate acestea au apărut pe parcursul proiectului”, a explicat Flavius Buzilă. Solistul trupei Hara spune că proverbul ”Să moara și capra vecinului” trebuie să dispară.

 

Artistul crede că România s-a schimbat și se va schimba tot mai mult. ”Când lucrezi în acest domeniu vezi că sunt lucruri schimbate în bine, dar și în rău. Ce simt eu și ce e cel mai important, este că de câțiva ani încoace există o emulație foarte puternică, inclusiv în rândul tinerilor de a se îndrepta spre valori, spre lucruri care contează în toate domeniile, nu mă refer numai la muzică, de a căuta modele adevărate. E adevărat că încă suntem într-o oarecare degringoladă, încă nu ne-am revenit sută la sută după metehnele comunismului. Acest lucru se simte și în muzică, dar simt că vine un val puternic din urmă. 

 

Cu acest proiect mi se pare că am făcut un pod între generații și România se va schimba. Dacă vom aștepta tot timpul de la politicieni, nu cred că lucrurile se vor schimba așa de repede sau așa cum vrem noi. Dar dacă reacționăm și facem lucruri, în muzică, artă, inginerie, vom ajunge acolo. Puterea exemplului este fantastică. Numai de când am început acest proiect s-a pus bazele a 2 - 3 proiecte, altele decât cele de care am auzit. E posibil să se nască 10 proiecte de aici. Spre exemplu, orchestra de la Cluj cu care am cântat peste tot a fost chemată în alte locuri”, a mai adăugat Flavius Buzilă.

 

Miercuri seara, pe scena de la BT Arena au urcat artiști unul și unul: Florin Grigoraș, Cornel Ilie, Mircea Baniciu, Dan Bittman, Cristi Minculescu, Adrian Despot, Stefan Boldijar, Călin Goia, Adrian Despot și Flavius Buzilă. 

 

Super concert ”100 pentru România”, la BT Arena Cluj. Momente UNICE cu Bittman, Goia, Minculescu - VIDEO



Comentarii Facebook