Festivalul Castanelor de la Baia Mare este UNIC în țară. Povestea castanului de Maramureș, ajuns un simbol

 

Castanul este simbolul orașului Baia Mare și punctul central al festivalului care are loc în fiecare toamnă. Turiști din toată țara sunt în aceste zile la Baia Mare (21 - 27 septembrie), unde are loc Festivalul Castanelor. 

 

Castanul comestibil de la Baia Mare este o specie ocrotită prin lege din 1962, iar, din 2000, pădurea de castani de pe culmea sudică a munților Gutâi a dobândit statutul de rezervație.

 

VEZI AICI PROGRAMUL FESTIVALULUI CASTANELOR 21 - 27 SEPTEMBRIE.

 

Specialiștii spun că în subsolul rezervației se găsesc diverse tipuri de roci eruptive. Castanului băimarean îi sunt prielnice solurile brune de pădure, mediu podzolite sau chiar puternic podzolite având un conținut modic de substanțe nutritive dar un procent ridicat în potasiu. În tara noastră, castanul comestibil este raspândit în areale de tip forestier fiind concentrat în două zone mari, una dintre acestea fiind Baia Mare, conform cesavezi.ro.

 

Se pare că acest arbore a fost adus în Maramureș de catre călugării greci sau coloniștii romani, prezența lui fiind atestată documentar din secolul XIV. Un detaliu original îl constituie faptul că frunza acestui castan comestibil este trecută pe stema orașului Baia Mare. 

 

Fructele castanului sunt o adevărată delicatesă utilizată ca ingredient de către fabricanții de ciocolată și delicatese. Lemnul de castan este trainic, fiind folosit la confecționarea diverselor obiecte din lemn (mobilă, butoaie, material pentru garduri sau chiar ca material de grinzi pentru acoperișul clădirilor).

 

Starea de sănătate a castanului comestibil din zona Maramureș s-a înrăutățit foarte mult, în ultimii ani, fiind afectată toată suprafața (peste 80%) de o ciuperca dăunătoare cunoscută sub numele de cancerul scoarței.

 

Acum se află în derulare un proiect finanțat de Uniunea Europeană care vizează salvarea castanilor. Silvicultorii se pare că au găsit soluția tratării castanilor cu un virus care distruge cancerul scoarței.

 

CE CONCERTE VOR FI LA FESTIVALUL CASTANELOR 21 - 27 SEPTEMBRIE.

 

În cadrul Festivalului din acest an s-a lansat, în premiera, un film document despre Baia Mare. (Vezi VIDEO)

Comentarii Facebook