Vineri 30 Septembrie

Cum se manifestă „orbirea feței”, boala de care suferă Brad Pitt: „De aceea stau acasă”


Actorul Brad Pitt a spus într-un interviu recent că are prosopagnozie, o tulburare neurologică rară denumită în mod obișnuit orbirea feței. Deși Pitt, în vârstă de 58 de ani, nu a fost niciodată diagnosticat oficial cu această afecțiune, el a spus într-un interviu pentru revista GQ că s-a chinuit ani de zile să recunoască fețele oamenilor.

În 2013, acesta a spus revistei Esquire că incapacitatea sa de a recunoaște fețele oamenilor a devenit atât de gravă încât a vrut adesea să se izoleze. „De aceea stau acasă”, a spus el.

New York Times a vorbit cu experții despre simptomele și cauzele afecțiunii și despre tratamentele pentru aceasta.

Care sunt simptomele prosopagnoziei?

Orbirea facială sau agnozia facială, este o tulburare neurologică în care persoana nu poate recunoaște fețele altor persoane. Cei mai mulți dintre noi sunt capabili să recunoască fețele familiare rapid, cu precizie și fără eforturi vizibile. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă la persoanele cu prosopagnozie. În funcție de gradul de implicare, unii oameni vor avea dificultăți în recunoașterea unei fețe familiare sau familiare; alții nu vor putea face diferența între fețe necunoscute.

Afecțiunea nu este legată de pierderea memoriei, tulburări de vedere sau dificultăți de învățare, potrivit Institutului Național de Tulburări Neurologice și AVC.

Prosopagnozia este doar orbirea feței, nu daltonism sau deficiență vizuală generală, a spus doctorul Borna Bonakdarpour, neurolog comportamental la Northwestern Medicine. Nu este același lucru cu uitarea sau dificultatea ocazională de a găsi cuvântul potrivit.

Persoanele cu prosopagnozie tind să se încadreze în două categorii: cei care se nasc cu această afecțiune și cei care o dobândesc mai târziu în viață.

Cercetările sugerează că prosopagnozia congenitală, sau pe tot parcursul vieții, este mai puțin frecventă, deși estimările arată că până la unul din 50 de oameni se poate lupta cu o formă a afecțiunii pe toată durata vieții, iar oamenii de știință teoretizează că aceasta poate proveni din genele moștenite din familie.


Comentarii Facebook