„Veneau turiștii ca nebunii să cumpere” - Imaginile care spun povestea unei vechi întreprinderi clujene de legendă, fabrica de porțelan IRIS


Clujul a pierdut marea majoritate din fabricile care prosperau în perioada comunismului. Printre acestea, se numără și fabrica de porțelan „Iris”, care producea arhicunoscutele statuete și vaze din ceramică fină, care încă se găsesc în multe din vitrinele oamenilor.

3.jpg

Fabrica a fost construită în anul 1922, fiind prima fabrică de articole de ceramică fină pentru menaj din țara noastră. 

4.jpg

Vreme de zeci de ani, „Iris” s-a bucurat de un succes imens pe piața românească și nu numai, produsele din ceramică fiind extrem de populare în întreg blocul comunist. 

5.jpg

Fabrica IRIS obișnuia să exporte în tot Estul, dar și în Occident, prin centrala de comerț exterior. După 1989 a fost privatizată, iar din ea s-au desprins foști directori, care au înființat firme cu același obiect de activitate, cum e cazul Porcelain Manufactures.

colaj 7 9.jpg

Reacțiile internauților la fotografiile distribuite pe rețelele de socializare denotă longevitatea și calitatea produselor din vechea fabrică: „Aici a lucrat mulți ani mătușa mea!”; „Super creații… Adunam bani pe vremuri să cumpăr ceva super și merita!”; „Câte fabrici la care li se dusese vestea au fost închise!!! Și-au bătut joc de ele și de reputația României. Porțelanul, Clujana, Feleacul, Someșul…”.

FOTO: Amintiri din Vechiul Cluj / Tudor Pondichi

Comentarii Facebook