Săritură din turnul parașutiștilor din Cluj, surprinsă acum 60 de ani! Fotografia este parte din patrimoniul fotografic al României


O binecunoscută pagină de arhive fotografice a dezvăluit o poză, realizată acum 63 de ani, în care se poate observa un parașutist al vremii, exersând aterizarea din vechiul turn al pompierilor, care este activ și în prezent. 

Astăzi, baza sportivă de la turnul de parașutism aparține Aeroclubului României și este dotată cu toate echipamentele necesare pregătirii specifice la sol atât pentru cei care fac primii pași în acest sport cât și pentru parașutiștii de performanță. 

Fotografia al cărui autor este Kapros Ödön, a fost distribuită, recent, de către Arhiva Azopan. În ea, se poate observa un salt cu parașuta, întâmplare care a avut loc acum mai bine de 6 decenii, mai precis,  în anul 1960.

parasutist 1960.jpg

Din anul 1954 mii de tineri din diferite domenii de activitate, școli, întreprinderi, unități militare și de aviație își obțineau aici brevetul de parașutist turn gradul I, sub îndrumarea lui Iosif Teschler, primul instructor de parașutism al Clujului, împreună cu mecanicul de turn.

Turnul de parașutism Cluj se folosește în continuare la lansări pentru instruirea tinerilor și elevilor parașutiști, însușirea aterizării cu parașuta, familiarizarea cu înălțimea, apropierea solului, poziția corectă în sistemul de echipare, sincronizarea comenzilor, frânarea și aterizarea propriu-zisă având un rol important pentru siguranța și calitatea salturilor din aeronavă.

Comentarii Facebook